Philip, 16, besökte alla 290 kommuner

Reste runt med pappa Anders i 25 dagar

Publicerad:

NYHETER

Bäst i klassen på svensk geografi? Troligtvis. För under sommaren har Philip Hallberg, 16, besökt alla Sveriges 290 kommuner – på 25 dagar.

– Vi har åkt bil i sju-åtta timmar om dagen, säger han.

Det finns 290 kommuner i vårt avlånga land. I sommar har Philip Hallberg, 16, och pappa Anders besökt alla, rapporterar P4 Stockholm.

– Det var ett väldigt bra läge att göra det med tanke på pandemin. Vi har pratat om det i ett par år men det kändes lite för extremt. Men när reserestriktionerna kom i mars så började vi planera ordentligt, säger Philip Hallberg till Aftonbladet.

Anders och Philip Hallberg i Gällivare.
Foto: Privat
Anders och Philip Hallberg i Gällivare.

De utgick från hemmet på Lidingö och har sedan följt planen. Omkring åtta timmar bilfärd om dagen, men vissa kommuner har bara fått fem minuter av deras tid.

– Vi hade valt ut en plats att besöka i varje kommun och så tog vi en selfie som bevis. Vissa kommuner var mer intressanta än andra och många har man aldrig hört talas om, säger Philip.

”Gillar att åka bil”

Trots långa resor och mycket skog har inte själva bilåkandet varit ett problem. Philip har dessutom fått övningsköra lite.

– Då går det lite snabbare. Men det gäller att se bilresan som en del av själva målet. Jag gillar att åka bil för då får man se all miljö runt omkring. Om man flyger så ser man ju bara himmel, säger Philip.

Foto: Privat
”Längst med vägen i Norrland.”
Foto: Privat
”Min favoritbild. Kiruna och midnattssolen”, säger Philip.

Kiruna var bäst

De har tältat, bott i husvagn, och på hotell och vandrarhem under resans 25 dagar. Vissa kommuner har utmärkt sig med sin natur.

Kiruna var väldigt fint. Jag har aldrig varit så långt norr ut tidigare. Det var något nytt att få se midnattssolen, bergen och miljön. Samma sak gäller Öland och Gotland. De hade en unik miljö, det kändes som att vara utomlands, säger Philip.

Foto: Privat
Visby domkyrka.

Vilken kommun var tråkigast då?

– Jag vill inte bli Svegbornas fiende nummer ett men Sveg var inte jätteroligt. Ett tråkigt centrum och en liten stad. Där bodde vi över en natt och då hann man tröttna snabbare, så det finns säkert andra som kan konkurrera.

– Borlänge och Västerås är inte jättevackra städer heller. Rätt dött och tråkiga byggnader, säger Philip.

Rekommenderar du andra att besöka alla kommuner?

– Jag rekommenderar folk att åka ut och se sig om i Sverige. Att besöka alla 290 kommuner är kanske lite mycket men jag tycker verkligen att alla borde göra en Sverigeresa, säger Philip Hallberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE