Det här är Malmös vanligaste namn 2019

Publicerad 2020-01-31

Namnexperten Katharina Leibring.

I dag publicerades Statistiska centralbyråns (SCB) namnstatistik över de populäraste namnen på nyfödda barn under 2019.

Flest barn i Sverige fick namnen Alice och Lucas.

Men i Malmö valde nyblivna föräldrar helt andra namn.

I Malmö toppas 2019-års namnlista av Ella och Elias.

Elias klättrar även på rikslistan och hamnar på fjärde plats jämfört med plats sju 2018.

– Elias var faktiskt det enda jag och min man kunde komma överens om. Både han och jag hade helt andra favoritnamn, men nu är han ju en Elias, och vi tycker att det är jättefint säger nyblivna mamman Kathrine.

Att sonens namn skulle bli Malmöföräldrars favorit hade hon ingen aning om.

– Det visste jag inte. Men det är bara roligt, det betyder ju bara att fler gillar Elias, säger hon och skrattar.

Enligt SCB fick 44 pojkar i Malmö namnet Elias, medan 43 fick namnet Adam och på namntoppens tredjeplats hamnar Mohamed som nu bärs av 39 nya malmöiter.

Topp tre för flickor är: Ella, 35, Sara, 32 och Maja, 31.

Oväntat namnval

Katharina Leibring, docent vid Institutet för Språk och folkminnen, tycker att Malmöbornas namnval är intressanta.

– Att Sara hamnar så högt är oväntat. På riksplan är det ett namn som visserligen hoppat upp några placeringar, men fortfarande ligger på plats 29. Jag tolkar det som att Sara passar många eftersom det finns i alla stora religioner. Det kan också vara så att det är ett namn som är på väg tillbaka och kommer att klättra framöver.

Att Mohamed finns bland topp tre är däremot mindre oväntat.

– Mohamed är det arabiska namn som alltid hamnar högst på namnlistan. Dessutom är det så att pojkar oftare än flickor får mer traditionella namn.

Ella, Elias och Maja är vanliga i hela landet och tillhör det som Katharina Leibring beskriver som kategorin stabila namn.

– Vissa namn återfinns i toppskiktet varje år med små förändringar, och det här är exempel på sådana namn. Adam däremot är lite spännande eftersom det var populärt för ungefär 20 år sedan men sedan dalade och nu är på väg tillbaka.

Dubbelnamn i ny tappning

Framöver tror Katharina Leibring att trenden med att ge sitt barn ett unikt namn kommer att fortsätta. Enligt SCB har antalet unika namn fördubblats de senaste 20 åren, men det i sig innebär också att det blir svårare att komma på ett alldeles eget namn.

– I övrigt kan man säga att trenden med att ge sitt barn ett namn som var populärt under far-och morföräldrars generation fortsätter. Vi ser också att en del dubbelnamn kommer tillbaka, fast i ny form. Dagens föräldrar döper hellre sina barn till Elsa-Li eller Elsa-Lo än mer traditionella dubbelnamn.

Följ ämnen i artikeln