Läkaren limmade ihop Amelias ögonlock

Av: Andreas Ekström

Publicerad:

NYHETER

Amelia, 7, fick ett jack mellan ögonen av en fallande stol.

Läkaren och sjuksköterskan missade såret och limmade ihop hennes ögonlock i stället.

– Läkaren försökte bända upp ögonlocken, säger Pia Olsson, 36, mamma till Amelia.

I fredags eftermiddag skulle Amelia, 7, ställa upp sin stol på bänken efter ännu en skoldag, men ramlade och fick stolen över sig. Hon började blöda kraftigt ur ett jack mellan ögonen. Några minuter senare hade mamma Pia hämtat sin dotter och var på väg till Cityhälsan söder, vårdcentralen i Hageby i Norrköping.

På vårdcentralen bestämde läkaren och sjuksköterskan att de skulle limma ihop såret. Pia märkte snart att något var fel och hennes dotter skrek att hon inte kunde öppna ögonen.

– Läkaren höll ihop såret medan sjuksköterskan droppade limmet. Det var ett löst lim som påminde om limmet man har till lösnaglar och det rinner. Jag sa till att de skulle täcka ögonen, säger Pia Olsson.

Amelias hoplimmade ögon
Foto: Privat
Amelias hoplimmade ögon
Foto: Privat
Pia Olsson och dottern Amelia.

Läkaren och sjuksköterskan upptäckte misstaget och försökte reparera det. De baddade med koksalt för att få bort limmet och försökte bända upp ögonlocken på Amelia, berättar Pia för Aftonbladet.

– Läkaren höll upp ögonlocket med tummen samtidigt som han drog ner underdelen av ögat. Amelia bara skrek av smärta. Jag sa till dem att ni rör inte min dotter.

Klippte bort ögonfransarna

Pia fick nog av vårdcentralen. Hon tog sin dotter och åkte till akuten och sedan till en ögonspecialist i Norrköping där de fick klippa upp ögonlocken.

– Det tog över en timme att klippa bort ögonfransarna. Men hon hade fortfarande jätteont.

Foto: Privat
Amelias hoplimmade ögon.

Efter besöket hos specialisten fick Amelia en salva som hon skulle smörja ögonen med. Men det blev inte bättre under fredagskvällen och på lördagsmorgonen åkte de till Linköpings universitetssjukhus ögonklinik. Där konstaterade de att hon hade fått en skada på hornhinnan.

– Jag fick några droppar som vi ska droppa i ögonen och det har blivit lite bättre men vi ska till sjukhuset igen på måndag, säger hon.

Efter händelsen på vårdcentralen har Pia gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Avböjer kommentar

Kenneth Andersson, verksamhetschef på Cityhälsan söder, uppger via Region Östergötlands presstjänst att man inte vill kommentera ärendet.

Foto: Privat
Amelia vill aldrig gå tillbaka till vårdcentralen igen, säger hennes mamma.
Publicerad:

LÄS VIDARE