Stor del av norsk brottslighet begås i Oslo

TT-NTB

Publicerad 2020-01-30

36 000 brott begicks i Oslo centrum och stadsdelarna Gamle Oslo, Grünerløkka, Sankt Hanshaugen och Sagene under 2019, visar ny brottsstatistik.

Närmare 12 procent av all kriminalitet i Norge inträffar i de centrala delarna av huvudstaden Oslo.

Ny brottsstatistik visar att 36 000 brott begicks i området under 2019.

Den höga brottsligheten i Oslos centrum och stadsdelarna Gamle Oslo, Grünerløkka, Sankt Hanshaugen och Sagene beror enligt polisen på att det finns ett stort narkotikaproblem, rapporterar Aftenposten.

I området bor runt 195 000 människor.

– Med så många missbrukare och så hög narkotikaomsättning kommer även andra typer av kriminalitet som våld, rån, hot, försäljning och ordningsstörning. Därmed blir det också obehagligt för folk som vistas i området, säger polisinspektör Tore Soldal vid Enhet Sentrum i Oslo politidistrikt, till tidningen.

I hela Oslo politidistrikt, som består av kommunerna Oslo, Asker och Bærum, rapporterades 2016 färre brott än föregående år inom vissa kategorier, bland annat 16 procent färre brott mot sexuallagen och 9,7 procent färre brott inom ekonomisk kriminalitet. Anmälningar om våldsbrott ökade däremot med 3,6 procent.

Under 2019 registrerades fyra mord i polisdistriktet. Samtliga offer var kvinnor med en relation till den misstänkte gärningspersonen. Det är det lägsta antalet mord som har registrerats i området sedan 1994. Enligt rapporten går det inte att avgöra om det ovanligt låga antalet mord visar på en pågående utveckling eller inte.

Följ ämnen i artikeln