Flera länder ändrar sina råd om munskydd

Publicerad 2020-04-06

USA, Frankrike, Turkiet och Italien.

Flera länder tvärvänder nu i frågan om munskydd.

I italienska Lombardiet är det numera tvång på att bära munskydd i offentliga miljöer.

I början på mars varnade chefen för USA:s folkhälsomyndighet, Jerome Adams, för att användandet av munskydd kunde öka risken för infektion – i stället för tvärtom.

Ovanan att använda munskydd kunde göra att människor rörde vid sitt ansikte mer än vanligt, och därför också ökade risken att smittas.

Men i takt med att forskningen kring coronaviruset gått framåt ändrar nu USA sina riktlinjer.

Eftersom även den som bär på smittan kan göra det utan symtom uppmanas alla, men främst i hårt drabbade delstater, att bära munskydd i offentliga miljöer där sociala avstånd är svåra att uppehålla. Till exempel i mataffärer, apotek och särskilt i kollektivtrafik.

Amerikaner uppmanas också att göra egna ansiktsmasker och munskydd i form av tyg från exempelvis hårband eller halsdukar, eller annat material från hemmet, enligt amerikanska folkhälsomyndighetens offentliga hemsida.

Jerome Adams i en video där han visar hur han gör munskydd av en halsduk.

”Använd en halsduk”

Italienska Lombardiet, som är den region som drabbats hårdast av coronaviruset, har nu gjort det olagligt att inte använda munskydd offentligt. Lagen kommer att gälla fram till minst 13 april, då Italiens isolering är tänkt att vara över.

Presidenten för regionen, Attilio Fontana, sa vid offentliggörandet av lagen att människor kunde använda olika typer av ansiktsmasker som munskydd.

”Använd en enkel halsduk, om det är så. Det kommer att förhindra spridningen av viruset om du bär på det”, ska han ha sagt.

Även i Frankrike ändrar nu myndigheterna direktiven och rekommenderar alla att använda munskydd på grund av coronasmittan. Munskydden i landet har varit en bristvara, så även där rekommenderas alternativa skydd som hemmagjorda i tyg eller papper.

Frankrikes president Emmanuel Macron med munskydd.

Turkiet ger gratis skydd

Turkiet blir det första landet i världen där regeringen kommer att dela ut gratis ansiktsmasker till sina medborgare.

Anledningen är det nya kravet att alla i landet ska använda munskydd i alla offentliga miljöer såsom matvarubutiker, marknader, bussar och apotek.

Alla mellan 20 och 65 år kommer att få fem munskydd per person via posten, varje vecka. Personer under 20 år och över 65 år har utegångsförbud i landet.

Experten: Inga sådana indikationer i Sverige

Den svenska rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är fortsatt att munskydd inte behövs i vanliga situationer i samhället. I stället rekommenderas att hålla avstånd till andra och vara noga med att tvätta händerna.

– Just nu har vi inga sådana indikationer utan vi ser att det är viktigt med den sociala distanseringen, att man håller avstånd och att man fokuserar på att vara hemma när man är sjuk, det är där vi har de stora vinsterna. Inte skapa falsk trygghet att folk ger sig ut med munskydd, säger Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.

Många länder runt om i Europa ändrat sina rekommendationer, är vi i Sverige på väg mot en liknande utveckling?

– Nej, inte som det ser ut nu i alla fall. Sedan om det framkommer data som talar för att det ger en skillnad i samhället så måste vi också ta till oss ny data men just nu har vi ingen data som talar för det utan vi tycker att vi har bättre stöd för att stoppa den stora smittspridningen genom att inte umgås med andra när du är sjuk, hålla social distansering och alla de övriga rekommendationerna, det är där vi har de stora vinsterna och det finns stora risker snarare med att använda munskydd, säger Karin Tegmark Wisell.

Forskaren Jakob Löndahl vid Lunds universitet säger i en intervju med Svenska Dagbladet att han inte tycker att munskydd ska användas av befolkningen i Sverige, utan att andra åtgärder – som socialt avstånd – är betydligt mer effektiva.

– Om du skulle använda ett munskydd så uppstår direkt problemet att du sedan måste hantera det på ett bra sätt. Om du rör utsidan eller lägger munskyddet på ett bord så hamnar viruset där och kan överföras till något annat. Inom sjukvården utbildas man i hanteringen men hur ska du få alla andra att göra rätt? Var kommer de att slängas? säger han till tidningen.

PODD Så kan coronakrisen hota demokratin

Om hur coronakrisen kan omforma, och kanske hota, demokratin i Europa och världen. Gäst är professorn Staffan Lindberg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen