Kritik mot försäljning av medicinsk bedömning

TT

Publicerad 2019-05-28

Försäkringsaktören Alivia får kritik för att sälja medicinska bedömningar som är kostnadsfria i den offentliga vården. Arkivbild.

Försäkringsaktören Alivia som säljer nya medicinska bedömningar till patienter med cancer får nu hård kritik. Den typen av bedömningar som försäkringsaktören säljer erbjuds redan gratis i den offentliga vården, skriver Dagens Medicin.

– Det känns om att de gör business på sjuka människors oro och rädsla över sin cancerdiagnos. Jag tycker att det är olyckligt och osnyggt, säger Hans Hägglund som är nationell cancersamordnare vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

"Second opinion"

Som en del av Alivias cancervårdsförsäkring får cancerdrabbade sin journal och behandlingsplan genomgången av en specialist knuten till Alivia. Specialisten skriver därefter ett utlåtande om den behandlingsplanen som gjorts inom den offentliga vården. Utlåtandet ska patienten därefter ge till sin behandlande läkare. Också personer som inte tecknat en cancervårdsförsäkring hos företaget erbjuds att köpa en ny medicinsk bedömning, också kallat second opinion, för 14 750 kronor.

Kostnadsfri bedömning

Men enligt patientlagen har alla som drabbas av ett livshotande eller allvarligt tillstånd redan rätt att få en ny bedömning från en annan läkare - helt kostnadsfritt. Ändå anser Kent Andersson, vd på Alivia, att försäkringen fyller en funktion.

"I de få fall en second opinion görs idag sker det många gånger av läkare anställda av samma vårdgivare. Vi anser att det är viktigt att second opinion görs i form av en ny oberoende medicinsk bedömning", skriver han i en kommentar till TT.

Han framhåller även att endast 8 procent av patienterna inom Stockholm och Gotland får information av sin läkare om möjligheten att få en second opinion.

Inte välkänt

Att få känner till möjligheten för en ny gratis bedömning är Hans Hägglund medveten om.

– Om patienten vill, går det att få en second opinion av en annan läkare, eller i en annan region än sin hemregion. Att man kan få en ny medicinsk bedömning är dessvärre inte välkänt, varken bland patienter eller sjukvårdspersonal. Och det tycks den här försäkringsaktören utnyttja, säger han.