Coronaviruset slår mot hotellnäringen: ”Folk avbokar på grund av hosta”

Publicerad 2020-03-09

Jens Lyckman, vd på Clarion Hotel & Congress Malmö.

Coronavirusets framfart riskerar att slå hårt mot hotellnäringen.

Förra veckan gjordes en rad avbokningar – och fler är att vänta.

– Jag tror att det kommer dröja tills i höst innan det normaliserat, säger Jens Lyckman, VD på Clarion Hotel & Congress Malmö Live.

I spåren av coronaviruset börjar hotellnäringen nu märka av de ekonomiska konsekvenserna. Ännu är Malmö förhållandevis förskonat i jämförelse med större städer som Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Men Jens Lyckman räknar med att Malmö också kommer att drabbas.

– Det har redan börjat så smått. Under veckan som gick fick vi in en större avbokning, som gällde 140 personer från Holland. De skulle ha varit här på en tre dagar lång konferens med middag och övernattning.

Malmö är ingen frizon

Företaget som i sista minuten infört flygstopp för sina anställda förlorade omkring en miljon kronor på avbokningen.

– De valde att avboka sent och vi följer gängse avbokningsregler och då blir det så, fortsätter Jens Lyckman, som är mer oroad över vad som kommer hända de närmsta månaderna.

– Det blir bekymmersamt om vi får in tidiga avbokningar. Då kommer vi att påverkas ekonomiskt. Malmö är inte på något sätt en frizon. Det här viruset kommer att få konsekvenser för oss. Men hur omfattande går inte att gissa sig fram till just nu. Läget förändras ju från timme till timme.

Avbokar på grund av hosta

Förutom det Holländska företaget har enstaka privatpersoner bokat av hotellnätter – enligt Jens Lyckman med hänvisning till att någon i familjen har hosta.

– Det verkar lite hysteriskt just nu, folk sätter sig själva i karantän verkar det som.

Däremot tror han att viruset framöver kan göra att fler skåningar väljer att semestra på hemmaplan, vilket skulle gynna den inhemska hotellnäringen.

– Det kan i så fall bli bra för oss. Utländska turister kommer vi säkert få färre av om det fortsätter så här.

Jens Lyckman menar att det kan dröja så länge som tills i höst innan virusets ekonomiska skadeverkningar repat sig.

– I Kina ser man ju redan nu att det börja vända, men här kommer det att bli värre innan det blir bättre, det är min gissning. Men som sagt, i morgon kan något helt annat gälla.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln