Polisen vill ha hjälp att lösa kalla fall

Sophie Stigfur

Uppdaterad 2020-03-05 | Publicerad 2020-03-04

Polisens kalla fall-grupp i Syd vill ha hjälp med att lösa flera ouppklarade mord, bland annat tre i Malmö.

I dag publicerades sex mordfall på polisens hemsida, som begåtts 1985-2005.

– Vi vet att det finns personer som har värdefull information att lämna till oss och vi vädjar till dem att höra av sig. Det kan leda vidare till att ett ärende klaras upp, en gärningsman hindras från att begå nya brott och framförallt blir det en lättnad för anhöriga, nära och kära till ett offer som får en förklaring till det fruktansvärda som har hänt, säger gruppchefen Bo Lundqvist i ett pressmeddelande.

Han fortsätter.

– Kalla fall-gruppen fortsätter med sitt arbete inte bara för att få möjlighet att lösa det enskilda ärendet utan också för att de som har begått gärningarna aldrig ska känna sig säkra på att ha kommit undan med sitt brott. Vi kommer aldrig att sluta jaga er.

Fallen i Malmö polisen vill ha hjälp med

Bartosz Cerkowniak.

Bartosz Cerkowniak, man, 24 år.
Brottstid: Sågs senast söndagen den 6 december 1992 runt klockan 14:00.
Brotts- eller anträffandeplats: Anträffades vid Lodgatan 12 i Malmö, Skåne.

 

Det sista kända livstecknet från Bartosz Cerkowniak är då han söndagen den 6 december 1992 vid klockan 14:00 skjutsade en bekant till Grönegatan i Malmö. Den sista iakttagelsen av Bartosz är när han lämnade adressen i sin bil, en ljus Ford Escort. Ett par dagar senare anmäldes Bartosz försvunnen.

Den 1 juni året därpå anträffade polis Bartosz bil parkerad på Lodgatan 12 i Malmö. I bilens bagageutrymme hittades Bartosz kropp. Mycket talar för att både bilen och kroppen funnits på platsen en längre tid.

 

Kjell-Arne Håkansson.

Kjell-Arne Håkansson, man, 47 år.
Brottstid: Onsdagen den 26 mars 1986 runt klockan 13:20.
Brotts- eller anträffandeplats: NK-varuhuset, Studentgatan i Malmö, Skåne.

 

Onsdagen den 26 mars 1986 runt klockan 13:20 sköts väktaren Kjell-Arne Håkansson till döds i samband med ett rån på en värdetransport i NK-varuhuset i Malmö. Kjell-Arne hade tillsammans med en kollega hämtat dagskassan från NK. När de skulle stiga ur hissen för att gå till sin bil blev de överfallna. Kjell-Arne avled på platsen till följd av sina skador.

 

 

 

 

 

Lennart Wihlborg.

Namn och ålder: Lennart Wihlborg, man, 59 år.
Brottstid: Måndagen den 2 december runt klockan 23:50.
Brotts- eller anträffandeplats: Bergsgatan 23 i Malmö, Skåne.
 

Tisdagen den 3 december 1985 beordrades polis till Bergsgatan 23 i Malmö med anledning av en avliden person. Den rättsmedicinska undersökningen visade att Lennart Wihlborg utsatts för kraftigt yttre våld och avlidit till följd av detta. Enligt vittnesmål levde Lennart vid klockan 20:00 kvällen innan han hittades avliden, detta är den sista kända iakttagelsen av Lennart i livet. Enligt uppgift skedde mordet troligtvis runt klockan 23:50.

 

Kontakta polisen på 11414 om du har information om fallen ovan.