Hämndmotiv utreds efter mord på svensk i London

Carl V Andersson/TT

Malin Johanson/TT

Uppdaterad 2020-06-09 | Publicerad 2019-12-27

Brittisk polis utreder nu om mordet kan vara en hämnd. Arkivbild.

En 36-årig svensk man sköts ihjäl i London på julafton. Brittisk polis utreder om mordet kan vara en hämnd – kopplad till Sverige.

Mannen mördades inför ögonen på sin familj – sin fru och sitt unga barn – utanför sitt hem i stadsdelen Battersea i sydvästra London.

Den ensamma gärningsmannen flydde sedan han avlossat flera skott.

Polisen uppger att man gör framsteg i utredningen, bland annat analyseras bilder från övervakningskameror i området, men på fredagen hade inga gripanden gjorts.

Enligt Londonpolisen finns misstankar om att mannen var inblandad i brottslighet i Sverige. Man har därför kontaktat svensk polis för att få hjälp med att utreda om det kan finnas någon som ville hämnas på mannen.

Nationella operativa avdelning (Noa) bekräftar att svensk polis är inkopplad, men är i övrigt förtegen.

– Det råder förundersökningssekretess och vi kan inte gå in närmare på det, säger Jonas Beltrame-Linné vid polisens nationella mediecenter till TT.

36-åringen, som flyttade till London för några år sedan, var tidigare bosatt i Malmö och var bekant med pojkvännen till Karolin Hakim som sköts ihjäl på öppen gata i Malmö i augusti – ett mord där pojkvännen misstänks ha varit den egentliga måltavlan. Kopplingen bekräftas av chefsåklagare Pär Andersson, förundersökningsledare i Malmöärendet:

– Det som är mycket slående är att han skjuts till döds när han är tillsammans med fru och barn. På samma sätt som Karolin Hakim sköts ihjäl när hon höll sitt barn, säger Pär Andersson till Sydsvenskan.

Följ ämnen i artikeln