”Vi inom sjukvården ställs för utmaningar”

Publicerad 2016-08-03

Mats Öberg, 55, var sjuk men avråddes inte från att resa till Thailand.

Han blev allvarligt sjuk i Thailand och nu vill inte hans försäkringsbolag betala för sjukvårdstransporten hem.

– För oss innebär det utmaningar. Vi inom sjukvården kanske måste börja tänka mer på vilka rekommendationer vi ger till våra patienter, säger läkaren Ardavan Khoshnood, 34.

Mats Öberg gick inför sin Thailandsresa till vårdcentralen i Eslöv eftersom han kände sig febrig och hostade. Där fick han antibiotika utskrivet för en lättare lunginflammation, men avråddes inte från att åka.

I Thailand blev han snabbt allvarligt sjuk och har i cirka tio dagar legat nedsövd och andas med hjälp av en respirator. Hans familj vill få hem honom till Sverige men hans försäkringsbolag vill inte betala för transporten hem med hänvisning till att han hade ett befintligt vårdbehov.

Kanske bör tänka om

Ardavan Khoshnood, akutläkare på lasarettet i lund och bekant till familjen Öberg, menar att fallet gör att man inom sjukvården kanske måste börja tänka på vad man säger till sina patienter.

– En patient som blir diagnostiserad med lunginflammation och får antiobiotika utskrivet, men som inte skickas till akuten, hade aldrig fått höra att han eller hon inte skulle resa utomlands. Vi säger hela tiden till patienter att de kan åka ut och resa med liknande besvär, säger Ardavan Khoshnood som vid sidan om läkaryrket också är verksam som lokalpolitiker inom Kristdemokraterna i Malmö.

Den uppkomna situationen gör, enligt Khoshnood, att läkare kan behöva ompröva vilka råd man ger till en patient.

– Vi kanske får säga att det medicinskt är helt okej för en patient att resa, men att försäkringen inte kommer täcka det här om det skulle hända något. Det här är något som vi behöver diskutera och ha tydliga riktlinjer kring, säger Ardavan Khoshnood.

”Låter osannolikt”

Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund tycker att det är uppseendeväckande hur försäkringsbolaget valt att hantera situationen.

– Generellt kan jag säga att det är många som reser under pågående behandling och det låter osannolikt att man inte skulle kunna täckas av försäkringen om hälsotillståndet förvärras, säger hon.

Hon tillägger att man som läkare i Sverige sällan känner till försäkringsbolagens regler och därför inte har möjligheten att förklara hur det kommer att agera om hälsotillståndet försämras.

– Men vi kan ge råd om man bör avstå från en resa eller inte, säger hon.

Följ ämnen i artikeln