Fem års fängelse för folkrättsbrott

Publicerad 2015-02-26

När 28-åringen krigade i Syrien deltog han i misshandeln av en fånge och la upp klippet på Facebook.

Nu döms han till fem års fängelse för misshandel och folkrättsbrott.

– Han har varit drivande i händelseförloppet, säger Henrik Söderman, kammaråklagare.

Sommaren 2012 deltog 28-åringen i kriget i Syrien för oppositionen Fria syriska armén (FSA).

En vän och landsman till honom larmade polisen i höstas efter att ha sett en film, som 28-åringen bland annat lagt upp på Facebook, i deras gemensamma bostad i Stockholm. Där syns 28-åringen tillsammans med flera andra misshandla en fastbunden fånge från Assadregimen.

Kompisen fick syn på filmen och förde över innehållet till sin telefon i smyg. Sedan anmälde han 28-åringen till polisen.

I dag dömde Södertörns tingsrätt honom för grov misshandel och folkrättsbrott till fem års fängelse.

Stred med rebellerna

28-åringen är syrisk medborgare och det hela började med att han i maj 2011 tillfångatogs av syriska myndigheter efter att ha deltagit i demonstrationer mot regimen och president Bashar al-Assad.

Han satt fängslad i ett år.

Efter det kom han i kontakt med FSA och vistades i byn al-Haffah. Där ska 28-åringen ha deltagit i misshandeln, som filmades och senare lades upp på Facebook. Han och åtminstone fyra personer ska ha torterat den fastbundna mannen, som redan var skadad. De använder en batong, piska men också knytnävarna, och slog och sparkade mot mannens huvud och kropp.

Fången har inte gått att identifiera. Men enligt filmsekvensen framgår det att han tillhör regimen.

– Skälen till att han är frihetsberövad är på grund av konflikten. Det är förutsättningar för att det ska bedömas som folkrättsbrott, säger Henrik Söderman, kammaråklagare, som tillsammans med kollegan Hanna Lemoine åtalade mannen.

28-åringen lämnade området ett år senare och tog sig till Sverige via Turkiet. Han ansökte då om asyl och fick i slutet av år 2013 permanent uppehållstillstånd och skyddsstatusförklaring.

Ville rentvå sitt namn

Den nu dömda mannen har erkänt misshandeln men nekar till att han värvats av FSA och menar att han i stället tvingades att strida med rebellerna. De slag han utdelade var inte heller hårda, hävdar han.

Innan han togs in i rummet där misshandeln ägde rum fick han höra:

– Personen var ”en mördare och våldtäktsman”.

Han slog och misshandlade mannen för att överleva. Han blev överraskad över att mannen var väldigt skadad – redan innan 28-åringen deltog i misshandeln. Han skulle ställa frågor och sedan slog.

Tingsrätten gör dock en annan bedömning – att han gjorde detta frivilligt:

”Det råder för tingsrätten inte någon tvekan om att han har deltagit i våldsanvändningen av egen fri vilja.”

Enligt Henrik Söderman var det tydligt.

– Det framgår av det som händer i filmen att den åtalade personen är drivande i händelseförloppet och det är på hans initiativ som mycket som visas på filmen inträffar, säger han.

Migrationsverket utreder

Efter att 28-åringen flytt till Turkiet startade han sitt Facebook-konto och publicerade både bilder och filmsekvenser. För att ”skingra misstankarna om att han tillhörde regimen.”

En av filmerna var från misshandeln.

Tingrätten bedömer att det finns skäl till att utvisa mannen efter avtjänat straff:

”Han döms nu för en synnerlig grov brottslighet och det skulle kunna medföra allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet om han tillåts att stanna här."

Migrationsverket har redan återupptagit hans ärende och ska besluta om mannens uppehållstillstånd och skyddsstatusförklaring ska återkallas. Rätten bedömer dock att det på grund av läget i Syrien inte i dagsläget går att utvisa honom dit och beslutar därför att inte utvisa honom. Frågan kan dock behandlas i ett senare sammanhang.

Åklagarna hade yrkat på 5,5-6 års fängelse samt utvisning. Det är ännu oklart om de ska överklaga domen.

– Vi får se om det finns anledning att pröva straffvärdesbestämningen och frågan om utvisning, säger Henrik Söderman.

Följ ämnen i artikeln