Står sig resultatet kommer det mötas av stor misstro

Skulle siffrorna stå sig med en storseger för Erdogan kommer motståndarna omedelbart att hävda valfusk.

Röstresultatet skiljer sig markant från opinionsmätningarna.

Erdogans AKP ser ut att få över 50 procent av rösterna när 80 procent har räknats.

Turkiet är ett extremt splittrat och polariserat samhälle. I vissa delar av landet är AKP väldigt svagt, exempelvis i de kurdiska områdena. Medan det är starkt i andra.

Nästan samtliga opinionsmätningar har visat på ett valresultat som är nästan identiskt med resultatet vid valet i juni då AKP bara fick strax över 40 procent av rösterna.

Den gången lyckades det kurdvänliga partiet HDP passera tioprocentsspärren till parlamentet med råge.

Kommer mötas av misstro

Om HDP inte kommer in den här gången samtidigt som AKP får egen majoritet kommer resultatet att mötas av stor misstro. Många kommer att hävda att AKP i så fall fuskat sig till segern.

Presidenten Tayyip Erdogan som tidigare var premiärminister och ledare för AKP vill väldigt gärna att partiet ska få egen majoritet. Då skulle han kunna sätta sin plan i verket att skriva om grundlagen och ge sig själv betydligt större maktbefogenheter. Det var denna ambition som gjorde att AKP vägrade bilda en koalitionsregering efter förra valet. Erdogan ville absolut få till ett nyval.

Därför är det väldigt känsligt om dagens valresultat visar väldigt stora skillnader mot valet för bara fem månader sedan.