Trump: Soros betalar för motståndet

TT

Publicerad 2018-10-05

USA: s president Donald Trump pekar ut en ungersk-amerikanske filantropen George Soros för att ligga bakom protesterna mot att Brett Kavanaugh utnämns till domare i Högsta domstolen. Arkivbild.

Högljudda motståndare till domarkandidaten Brett Kavanaugh är inhyrda skådespelare, hävdar USA:s president Donald Trump.

Han pekar ut den ungersk-amerikanske filantropen George Soros som den som skulle hålla i trådarna.

President Trump lägger fram sin teori på Twitter, utan att leda den i bevis.

De "väldigt ohövliga" personer som har dykt upp i senaten när Brett Kavanaugh ställts till svars för anklagelser om sexuella övergrepp har fått betalt för att "framställa senatorerna i dålig dager", påstår Trump.

"Dessutom, titta på alla professionellt tillverkade, identiska skyltar. Betalade av Soros med flera", skriver han vidare.

När Trump nominerade den konservative Brett Kavanaugh till amerikanska HD trädde flera kvinnor fram och anklagade domaren för sexuella övergrepp, vilket fördröjt senatens omröstning. Vid ett valmöte på onsdagen härmade och förlöjligade Donald Trump det vittnesmål som psykologiprofessorn Christine Blasey Fords lämnat inför senaten.

Den judiske finansmannen George Soros finansierar människorätts- och liberala grupper världen över och har traditionellt varit en stor måltavla för den yttersta högern, inte sällan med antisemitiska och konspirationsteoretiska förtecken. I USA donerar han stora summor till Demokraterna.

Sent på torsdagen samlades tusentals människor utanför USA:s högsta domstol i protest mot Trumps domarkandidat. Hundratals av dessa greps av polis.