Flera olyckor i jultrafiken – man död i lastbilskrock

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

En av årets största resdagar är här men läget på vägarna är inte optimalt.

Flera halkrelaterade trafikolyckor har rapporterats under förmiddagen runt om i landet med köer som följd på flera håll.

En man i 85-årsåldern dog när en personbil och en lastbil krockade på riksväg 97 i höjd med Sävastnäs i Norrbotten.

I Övertorneå har en personbil och en lastbil varit inblandade i en allvarlig frontalkrock. En person fick klippas loss.

Två miljoner bilister väntas bege sig ut i jultrafiken. Redan nu har kaoset börjat. I Mellansverige är flera av de större vägarna rödmarkerade av Trafikverket vilket betyder besvärligt väglag.

– Väderleken kan vara väldigt lokal, det är många inte vana vid. Det kan vara skillnad på hundra meter, från glashalt till ganska tryggt och fint att köra, varnade Bengt Olsson på Trafikverket inför den stora trafikdagen.

Laddar Live Upplevelse

Flera timmar långa köer efter kökrock

På E18 i Västerås har en bil voltat och föraren har förts till sjukhus, längs länsväg 558 i Köping har en lastbil fått sladd och blockerar vägbanan och på E20 i Eskilstuna i höjd med Råbyhed rastplats har det blivit köbildning efter att två olyckor inträffat. I den ena har fyra fordon varit inbladade och i den andra är det en personbil som kört in i en lastbil, uppger polisen. Vid 08.40 började man arbetet med att bärga fordonen från platsen men köerna är långa.

”Har suttit i kö i snart fyra timmar på E20 mot Kungsör. Tur att jag har matlådan med mig” larmar en trafikant i Aftonbladets direktrapportering.

Man i 85-årsåldern dog

Flertalet viltolyckor har också inträffat. i Tomelilla krockade en personbil och en lastbil med kronhjortar och strax innan Morjärv på E10 i Norrbotten har en personbil krockat med en flock renar. En fick avlivas på plats och flera andra har skadades.

Vid 12.30 skadades en person svårt när en personbil och en lastbil kolliderade på riksväg 97 i höjd med Sävastnäs i Norrbotten. Vägen var helt avstängd under räddningsarbetet.

Polisen meddelade under eftermiddagen att mannen som var hemmahörande i Norrbotten har dött. Hans anhöriga har underrättats om beskedet. Det är oklart om föraren av lastbilen, som klarade sig utan fysiska skador, är misstänkt för något brott.

I Aneby, Jönköpings län, har en bil hamnat på taket och ligger i diket. Ingen ska dock ha skadats allvarligt i den olyckan.

1 av 2 | Foto: Tobias Marbenius
Vid 11-tiden inträffade en singelolycka på länsväg 132 i höjd med Aneby i Småland.
Publicerad:

LÄS VIDARE