Flera olyckor i jultrafiken – man död i lastbilskrock

Uppdaterad 2018-12-22 | Publicerad 2018-12-21

En av årets största resdagar är här men läget på vägarna är inte optimalt.

Flera halkrelaterade trafikolyckor har rapporterats under förmiddagen runt om i landet med köer som följd på flera håll.

En man i 85-årsåldern dog när en personbil och en lastbil krockade på riksväg 97 i höjd med Sävastnäs i Norrbotten.

I Övertorneå har en personbil och en lastbil varit inblandade i en allvarlig frontalkrock. En person fick klippas loss.

Två miljoner bilister väntas bege sig ut i jultrafiken. Redan nu har kaoset börjat. I Mellansverige är flera av de större vägarna rödmarkerade av Trafikverket vilket betyder besvärligt väglag.

– Väderleken kan vara väldigt lokal, det är många inte vana vid. Det kan vara skillnad på hundra meter, från glashalt till ganska tryggt och fint att köra, varnade Bengt Olsson på Trafikverket inför den stora trafikdagen.

Här direktrapporterar vi om trafikläget på en av årets största resdagar. Flera avåkningar och halkrelaterade olyckor har rapporterats under morgonen. 

  • 23 dec 2018

    Har kört Oslo - Örebro - Branäs idag. Fint torrt väglag och relativt lite trafik. God helg!

    Jultomten

    Anna Hansson
  • 23 dec 2018

    hur är väglaget mellan eskilstuna och norrköping? någon som vet?

    marie

    Norr om Norrköping kan det vara risk för halka, enligt Trafikverket. 

    Anna Hansson
  • Anna Hansson
    23 dec 2018

    Trafiken har åter släppts på över Götaälvbron. 

  • 23 dec 2018

    Du har så rätt i Din kommentar ”H”. Själv har jag haft körkort sedan 28/6 -77. Vari bottnar sig problematiken med stress? användande av telefon bakom ratten? (även handsfreeanvändning tar uppmärksamheten från en bilförare (högst personlig synpunkt), att inte innan påbörjad resa göra preliminär plan för mat och kisspaus. God 🎅🏼 Jul å kramas i trafiken.

    Anders

    Anna Hansson
  • Anna Hansson
    23 dec 2018

    Angående krocken på Götaälvsbron. 

    – Fyra personer har förts till sjukhus, enligt Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland. 

    Det ska vara mycket halt på platsen och en saltbil är på väg för att åtgärda halkan så gott det går. 

    Enligt polisen voltade en bil och krockade då med ytterligare en bil. Polisen hade inte fått någon information om att trafiken släppts på igen efter krocken. 

Flera timmar långa köer efter kökrock

På E18 i Västerås har en bil voltat och föraren har förts till sjukhus, längs länsväg 558 i Köping har en lastbil fått sladd och blockerar vägbanan och på E20 i Eskilstuna i höjd med Råbyhed rastplats har det blivit köbildning efter att två olyckor inträffat. I den ena har fyra fordon varit inbladade och i den andra är det en personbil som kört in i en lastbil, uppger polisen. Vid 08.40 började man arbetet med att bärga fordonen från platsen men köerna är långa.

”Har suttit i kö i snart fyra timmar på E20 mot Kungsör. Tur att jag har matlådan med mig” larmar en trafikant i Aftonbladets direktrapportering.

Man i 85-årsåldern dog

Flertalet viltolyckor har också inträffat. i Tomelilla krockade en personbil och en lastbil med kronhjortar och strax innan Morjärv på E10 i Norrbotten har en personbil krockat med en flock renar. En fick avlivas på plats och flera andra har skadades.

Vid 12.30 skadades en person svårt när en personbil och en lastbil kolliderade på riksväg 97 i höjd med Sävastnäs i Norrbotten. Vägen var helt avstängd under räddningsarbetet.

Polisen meddelade under eftermiddagen att mannen som var hemmahörande i Norrbotten har dött. Hans anhöriga har underrättats om beskedet. Det är oklart om föraren av lastbilen, som klarade sig utan fysiska skador, är misstänkt för något brott.

I Aneby, Jönköpings län, har en bil hamnat på taket och ligger i diket. Ingen ska dock ha skadats allvarligt i den olyckan.