Kommittén: Åtala Trump

Publicerad 2022-12-19

Donald Trump bröt mot fyra lagar när Kapitolium stormades, enligt representanthusets kommitté.

Nu uppmanas federala åklagare att ställa honom inför rätta.

– Jag är övertygad om att han kommer att åtalas, säger ordföranden Bennie Thompson.

Efter ett 90 minuter långt möte meddelade en enig kommitté sitt beslut.

Donald Trump anses ha brutit mot fyra lagar i samband med stormningen av Kapitolium, däribland uppvigling till uppror, hindrande av ett officiellt förfarande i kongressen och två fall av konspiration.

Kommittén har inte möjlighet att väcka åtal på egen hand, men kommer att lämna en rekommendation till justitiedepartementet.

– Utkrävande av ansvar kan bara ske inom rättsväsendet. Vi tror fullt ut att det här utskottets arbete kommer vara en vägkarta för justitiedepartementet, säger utskottets ordförande, demokraten Bennie Thompson.

Donald Trump.

Under mötet anklagades Trump för att ha genomfört ett ”kuppförsök” i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Innan våldsamheterna bröt ut höll Trump ett massmöte inför tiotusentals anhängare där han upprepade sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Därefter uppmanade han sina anhängare att gå till kongressen

– Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre, sa den dåvarande presidenten.

Fem dog

Kort senare stormade hundratals demonstranter kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Fem människor, varav en polis, dog i samband med attacken.

– Vår president godtog inte valresultatet. Bland det mest skamliga vi kom fram till var att han satt i Vita huset och tittade på tv och bevittnade stormningen av kongressen, utan att göra något, säger republikanen Liz Cheney, vice ordförande i kommittén.

– Ingen person som beter sig så i det läget vår nation befann sig i är lämplig att tjäna landet i något ämbete.

Stormningen av Kapitolium.

Utredningen har pågått i över 1,5 år där kommittén samlat in över en miljon dokument och genomfört över 1 000 intervjuer för att redogöra för Trumps agerande före och under stormningen.

”Övertygad om att han kommer att åtalas”

Kommitténs bevisning tyder på att ex-presidenten pressade justitiedepartementet och vicepresidenten Mike Pence för att de inte skulle godkänna valresultatet. Ordföranden Bennie Thompson är säker på att justitiedepartementet kommer att väcka åtal.

– Vi tycker att det är viktigt att justitiedepartementet tittar på den information som vi har sammanställt. Jag övertygad om att de kommer att åtala den tidigare presidenten Donald Trump. Ingen – inklusive en före detta president – ​​står över lagen, säger han.

Följ ämnen i artikeln