Uppgifter: Skrev ut 3D-vapen och sålde till kriminella

Uppdaterad 2023-02-01 | Publicerad 2023-01-31

Mannen kom in till en polisstation för att anmäla sig själv.

Han berättade hur han 3D-printat ett 50-tal helt funktionsdugliga vapen och sålt vidare till kriminella, enligt Aftonbladets uppgifter, men hur han nu ångrat sig.

Nu jobbar polisen för fullt med att kartlägga till vem och vilka vapnen sålts.

De kriminellas tillgång till vapen är ett stort bekymmer för polisen. Under den pågående våldsvågen i Stockholm är det tydligt att de kriminella nätverken har stora resurser av skjutvapen, trots att polisen kontinuerligt beslagtar vapen.

Många av vapnen kommer från före detta krigshärdar, främst Balkan, men även Ukraina riskerar bli en ny stor marknad för vapensmuggling. En tredjedel av de vapen som beslagtas är ombyggda start- och tårgaspistoler.

Men man ser även hur så kallade 3D-printade vapen, det vill säga vapen som är hopsatta av delar man kan printa ut från en printer, ökar. De anses av kriminella ha många fördelar då de är billiga, lätta att tillverka, lätta att förstöra och svåra att spåra.

”Hög prioritet”

Ett vapenärende med just 3D-vapen utreds nu på Gotland, enligt Aftonbladets uppgifter, efter att en man som är ostraffad och i 30-årsåldern förra veckan själv kom in till polisen för att ange sig själv och sin verksamhet.

Med hjälp av en 3D-printer ska han ha skrivit ut ett stort antal vapen, ett 50-tal enligt Aftonbladets uppgifter.

– Allt utom några delar i metall är utskrivna på printern, säger en uppgiftslämnare.

Ärendet har på grund av sin storlek hamnat under polisens särskilda händelse som kallas ”Frank” och som inleddes i oktober. Syfte med ”Frank” är att inventera alla ärenden med koppling till det dödliga skjutvapenvåldet.

Gotlandsärendet leds av kammaråklagare Mats Wihlborg. Han vill i nuläget inte uttala sig om ärendet då utredningen är i ett tidigt skede.

– Jag kan bara säga att det vi tagit i beslag skall till NFC (Nationellt forensiskt centrum reds. anm) för analys och att vi önskar hög prioritet, säger han.

Inte heller den häktade mannens advokat vill uttala sig i nuläget.

– Jag kan inte säger mer än att min klient erkänner brottet, säger advokat Shantu Wahlgren.

I fjol hittade polisen en 3D-printer och ett stort antal 3D-skrivna vapen, vapendelar och ammunition hos en man i Skaraborg.

Fler 3D-vapen i omlopp

Till vem eller vilka mannen sålt sina 3D-vapen vidare är ännu oklart. Ärendet omfattas av hög sekretess.

Mannen sitter just nu häktad misstänkt för grovt vapenbrott.

Polis och Tullverket varnade nyligen i en rapport för den ökade efterfrågan och tillgången på 3D-vapen. 2022 beslagtog man exempelvis ett fullt fungerande automatvapen som var ett så kallat FGC-vapnen, ”Fuck Gun Control”. FGC-vapen tog från början fram som en slags protest mot den reglerade vapenmarknaden men har blivit ytterst efterfrågade av kriminella.

Det finns även ett flertal färska domar där personer dömts efter att ha skrivit ut vapen och ammunition.

I september föll en dom mot en man i Skaraborg som hade printat ut ett stort antal vapen, vapendelar och ammunition på sin 3D-printer. Han avtjänar nu 3 år och 6 månader i fängelse för bland annat grovt vapenbrott.

Hos en man i Uddevalla, som bland annat dömdes för narkotikabrott, fann man vid en husrannsakan i juli 2022 3D-printade vapen.

I mars dömdes en ung man för bland annat grovt vapenbrott, i hans lägenhet fann man bland annat ett funktionsdugligt 3D-utskrivet vapen.