Ryssland byter ut general för Ukrainainvasion

TT-AP

Publicerad 2022-10-08

Ryssland byter ut ledningen för invasionskriget i Ukraina sedan styrkorna drabbats av militära motgångar.

Hårda strider pågår vid flera fronter och Ryssland attackerar med robotar djupt bakom Ukrainas försvarslinje.

Beskedet om förändringar i det ryska militära ledarskapet kom från försvarsdepartementet på lördagen. Ny general för anfallskriget är Sergej Surovikin, med lång stridserfarenhet från krigsinsatser i Tjetjenien och Tadzjikistan på 1990-talet och i den ryska interventionen i Syrien 2015.

Utnämningen kommer sedan kritiken växt internt mot den ryska militären. Det är mycket sällsynt att Moskva offentliggör vilka som leder militära insatser. Surovikin har tidigare varit ansvarig för ryska attacker i södra Ukraina och uppges ersätta Alexander Dvornikov.

Ryska statliga medier rapporterar också att Surovikin lett det ryska flygvapnet.

Bedömare förvånas över de offentliga uttalandena i Moskva om invasionen i Ukraina, men de följer efter det att de ryska invasionsstyrkorna pressats tillbaka av Ukrainsk militär i Charkiv, Cherson och Lyman.

Attacker mot Charkiv

De senaste dagarna uppger ukrainska sidan att de ryska styrkorna intensifierat attackerna mot mål djupt in i landet, bortom fronten.

Explosioner skakade Charkiv, Ukrainas näst största stad, natten mot lördagen.

– Det här kommer öka paranoian i staden, säger Oxfordforskaren David Saveliev, som befinner sig i Charkiv där han bevakar kriget som reporter och fotograf.

Han uppger för TT under natten mot lördagen att han hörde fyra höga explosioner från de centrala delarna av staden.

Borgmästaren Ihor Terekhov skriver på Telegram att det rör sig om ett robotanfall som träffat Charkivs centrala delar och orsakat bränder vid en vårdinrättning och en annan byggnad, som inte är ett bostadshus.

I staden Zaporizjzja i sydöstra Ukraina stiger dödstalet efter ryska attacker mot bland annat bostadshus tidigare i veckan. Enligt BBC dödades minst 17 personer i attacken i torsdags.

Nya gravar hittade

En bit norrut därifrån, i staden Lyman som nyligen befriats av ukrainska styrkor, har två gravplatser hittills hittats, uppger ukrainska sidan enligt AP.

På ena gravplatsen finns omkring 200 individuella gravar med kroppar tillhörande civila, medan den andra – en massgrav – innehåller ett okänt antal kroppar som kan tillhöra både civila och soldater, enligt Donetsks guvernör Pavlo Kyrylenko.

21 kroppar tillhörande civila har också enligt honom hittats i närliggande Sviatohirsk.

Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende part.