Källa: Kristerssons lag överens om stramare migrationspolitik

Publicerad 2022-09-21

Regeringsförhandlingarna omgärdas av stort hemlighetsmakeri och sköts just nu av chefstjänstemän och gruppledare från riksdagen.

Enligt en källa med insyn i regeringsförhandlingarna har partierna kommit överens om en stramare migrationspolitik och kriminalpolitik – och talmansomröstningen på måndag beskrivs som en viktig del av uppgörelsen.

– Vi räknar med att alla partier håller linjen, säger partikällan.

Regeringsförhandlingarna har nu pågått i 10 dagar men ännu strömmar ingen vit rök från Moderaternas partihögkvarter i Gamla stan.

Enligt Aftonbladets uppgifter är det i huvudsak på M-kansliet som regeringsförhandlingarna förts hittills. Källor med insyn beskriver ett omfattande hemlighetsmakeri för att så lite som möjligt ska läcka ut från förhandlingarna.

I flera fall har inte ens partiernas ledande organ fått någon relevant information. 

– Vi får veta väldigt lite, säger en partistyrelseledamot.

Lyfter frågor till partiledarnivå

En partikälla med insyn i regeringsförhandlingarna säger:

– Vi berättar inte för folk var förhandlingarna förs, när de är, eller exakt vilka som är med. Det handlar om att de ska få lugn och ro när de sitter och förhandlar, säger källan.

Enligt en källa med insyn i regeringsförhandlingarna har partierna kommit överens om en stramare migrations- och kriminalpolitik.

Förhandlingarna inleddes med separata möten mellan Ulf Kristersson och de övriga tre partiledarna under måndagen efter valet. Sedan dess har det i första hand varit chefstjänstemän med policyansvar från de fyra partierna som förhandlat men även gruppledarna i riksdagen. Sedan har chefsförhandlarna lyft frågor och spörsmål till partiledarnivå när behov uppstått.

För närvarande pågår ett intensivt förhandlingsarbete inför den första hållpunkten som är måndagens talmansomröstning.

På söndag eftermiddag ska merparten av partierna förankra förhandlingsgruppens beslut, om vem som ska nomineras till talman, i riksdagsgrupperna.

– Allt förhandlas som en helhetslösning, som ett paket, och där är talmansposten en del av helheten, säger partikällan.

”Definitiv avstämning”

Talmansomröstningen ses i partiledningarna som den första hållpunkten i förhandlingsspelet – och det innebär att partiernas lojaliteter också sätts på prov.

– Talmansvalet blir en definitiv avstämning, säger partikällan.

Enligt Aftonbladets uppgifter är det i huvudsak på M-kansliet som regeringsförhandlingarna förts hittills.

Enligt Aftonbladets uppgifter finns farhågor att enskilda ledamöter från olika partier ska avvika från partilinjen i den slutna talmansomröstningen.

I förhandlingarna har man dock inte tagit höjd för ett sådant utfall.

– Man utgår ju ifrån att när du förhandlar med ett parti, att det partiet också levererar det de lovar, säger partikällan.

”Kan ta lite tid”

Enligt Aftonbladets uppgifter uppges förhandlingsdelegationen redan ha kommit överens om migrationspolitiken och delar av kriminalpolitiken.

– Man är överens att vi ska ha en stramare migrationspolitik och man är också överens om längre fängelsestraff för brottslingar.

Någon tidsplan finns ännu inte men i förhandlingsgruppen ses talmansvalet och budgeten som två naturliga hållpunkter.

– Det kan ta lite tid. Det kan ta någon eller några veckor. Men det ska definitivt inte ta 134 dagar, säger partikällan.

John Granlund