Regeringsbeslut om vaccinpass på restauranger och i affärer

Uppdaterad 2022-01-06 | Publicerad 2022-01-05

Aftonbladet berättade tidigare att regeringen väntas besluta om bredare användning av vaccinationsbevis.

Någonting som senare bekräftades av regeringen.

– Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Regeringen sätter nu press på att fler ska vaccinera sig – genom beslut om en bredare användning av vaccinationsbevis i samhället.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska Folkhälsomyndigheten få ta beslut om användande av vaccinationsbevis på följande platser:

Serveringsställen

Platser för fritids- och kulturverksamhet

Handelsplatser

Platser för privata sammankomster

Viss långväga kollektivtrafik

Enligt förslaget är det upp till den som bedriver verksamheten i fråga som själv ska få välja om vaccinationsbevis ska få användas. 

Det är aktuellt med vaccinbevis på fler platser, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Dessutom väntas regeringen besluta om ett antal undantag från reglerna. Till exempel ska det inte bli tillåtet att kräva vaccinationsbevis vid köp av mat för avhämtning eller vid samhällsviktig verksamhet som i livsmedelsbutiker eller på apotek. Dessutom kommer inte personer med diplomatisk immunitet att omfattas av reglerna.

Ändring i förordning

Rent formellt så handlar regeringsbeslutet som väntas i dag om ändringar i förordningen från förra året som särskilda begränsningar för att förhindra spridningen av covid-19 samt också i förordningen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

1 december infördes möjligheten för arrangörer att kräva vaccinbevis för offentliga tillställningar inomhus där fler än 100 personer deltar, exempelvis idrottsevenemang, konserter och teatrar. Arrangörer har dock haft möjlighet att inte kräva vaccinbevis men då har man i stället fått förhålla sig till regler om maxantal personer per kvadratmeter och avstånd mellan sittplatser.

Aftonbladet har sökt statsminister Magdalena Andersson vars pressekreterare inte vill kommentera uppgifterna.

Hallengren: Positiv möjlighet

Folkhälsomyndigheten hänvisar till myndighetens pressträff klockan 14 i dag.

– Vi ger ingen förhandsinformation om vad som kommer på pressträffen, uppger presstjänsten.

Aftonbladet har sökt socialminister Lena Hallengren utan framgång.

I ett pressmeddelande bekräftar regeringen Aftonbladets uppgifter.

– Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder, säger socialminister Lena Hallengren (S) och fortsätter:

– Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor.

Jan Albert kritisk: Falsk trygghet

Smittskyddsprofessorn Jan Albert är kritisk mot regeringens beslut. Han anser att vaccinpass är är en ”överspelad” åtgärd mot covid-19 och kan inge en falsk trygghet.

– Det är viktigare att få ut kunskapen om att oavsett om man fått vaccin eller inte ska man se till att skydda sig själv och omgivningen, för att inte öka smittan och överbelasta vården, säger han till Ekot och fortsätter:

– Det är fortfarande jätteviktigt att vaccinera sig men det är framförallt för att skydda mot allvarlig sjukdom.

Statsminister Magdalena Andersson och hennes regering väntas fatta beslut om utökad användning av vaccinpass.