Forskare: Tidsfråga innan vithajen hittar till Västkusten

Publicerad 2021-09-03

En vithaj på Västkusten?

Det är inte omöjligt enligt forskare som menar att det bara är en tidsfråga innan rovdjuret dyker upp.

– Jag tror vi kommer få en observation, säger hajforskaren Fredrik Gröndahl till P4 Väst.

Vithajen är världens största rovfisk och finns i dag i bland annat Atlanten och Medelhavet. Det har tidigare pratats om att vithajar kan dyka upp i nordiska vatten i framtiden.

Forskare har varit lugna och sagt att människor inte behöver vara rädda för att bli angripna om det skulle dyka upp en vithaj.

Chansen att rovdjuret dyker upp är stor. Enligt forskare är det bara en tidsfråga innan vithajen dyker upp på svenskt vatten.

– Jag skulle säga att det kanske är en tidsfråga. Jag tror vi kommer få en observation. Det hänger också ihop med att det blir varmare i havet, säger hajforskaren Fredrik Gröndahl, på Kristinebergs forskningsstation utanför Lysekil till P4 Väst.

En vithaj utanför Sydafrikas kust. Arkivbild.

Kan redan har varit här

Hajen har synts till i både Portugal och Skottland. Samtidigt som vattentemperaturerna ökar så ökar även sannolikheten att vithajen tar sig norrut och till nordiska vatten.

– Vithajen har faktiskt ökat i antal och det kan också vara en orsak till att den sprider sig. Den kanske redan har varit här men vi har inte observerat det, säger Fredrik Gröndahl.

På Västkusten finns det gott om både blåfena, tonfisk och sälar, som är en god förutsättning för vithajen, enligt Gröndahl.

– Det kan gå väldigt fort och vi har lärt oss väldigt mycket om vithajar de senaste åren. De kan vandra över väldigt stora avstånd över Atlanten och sedan förvirras hit. Vi har tidigare fått valar som inte hör hemma här, säger Fredrik Gröndahl.