Eldsjälen Roland, 78, brinner för Classic car week

Uppdaterad 2022-08-03 | Publicerad 2022-08-02

RÄTTVIK. Roland Pettersson har varit med och byggt upp Classic car week.

Han jobbar gratis och brinner för Rättviks viktigaste vecka på hela året.

– Jag behöver inte pengarna, men det gör Rättvik, säger han.

Det har gått 30 år sedan Rättvik bjöd in till det så kallade Classic car week. En vecka där tiotusentals bilentusiaster möts för att umgås och dela sitt motorintresse.

Men det är inget jubileum i år, påpekar Roland Pettersson som noga håller räkningen.

– Det har ju varit två års pandemi och paus. Men nu är vi igång igen, säger han.

Det är dag fyra av årets upplaga. Han sitter inne i kansliet på Rättviksparken, en 90-årig folkpark mitt i orten. Fönstret är på glänt och in sipprar musiken från scenen bakom där Eva Eastwood tagit plats.

Roland Pettersson är 78 år och ordförande i Classic car week. En ideell förening som grundat arrangemanget. Till hjälp har de flera hundra människor, bland annat från flera lokala klubbar, som hjälper till som volontärer och funktionärer.

Tiotusentals besökare

Roland brinner för sin roll, bilveckan och vad den betyder för bygden.

– Jag är oavlönad deltidare. Jag behöver inte pengarna, men det gör Rättvik. Det här är den viktigaste veckan på hela året, säger han.

Evenemanget har vuxit och vuxit under sina 30 år. Det är svårt att säga hur många som besöker orten på en vecka. Det krävs inga biljetter för att ta del av vissa events som cruisingen, bland annat.

– Vi har 35 000 övernattande gäster och därtill många många fler som besöker oss utöver det. Vi gör allt vi kan och vi är glada amatörer, trots 30 års erfarenhet, säger han.

Han är stolt över arrangemanget och samverkan mellan flera aktörer. Allt fungerar fint, tills klockan närmar sig midnatt.

– Då vaknar ”svansen”. De unga som legat och sovit hela dagen. Vi vill inte ha dem. Eller.. alla är välkomna, men vi vill inte ha det som de för med sig hit. Det är synd, för det förstör för alla andra.

Roland Pettersson oroas över att de högljudda bilarna stör lokalborna. Ljudnivån är för hög, för långt in på natten.

– Jag har sett förare som kör med hörselkåpor. Då är det ju något som är fel, säger han.

Hur kan det påverka bilveckans rykte?

– Det är klart att det kan påverka nästa års besökare och att folk till slut kanske inte vill komma. På konserterna är det lugnt, stöket är utanför. Men vi jobbar hårt med polis och kommun, säger han.

Får beröm av polisen

Roland Pettersson samlas varje morgon klockan 8.30 för ett samverkansmöte tillsammans med polisen, kommunen och andra aktörer som är involverade i arrangemanget.

– Där går vi igenom vad som hänt och vad som komma skall. Vi införde det för några år sedan och jag tycker det är jätteviktigt för att vi ska kunna jobba tillsammans, säger han.

Stefan Lund är polisens stationsbefäl i Rättvik och berömmer föreningen och Roland Petterssons engagemang.

– En stor eloge till arrangören CCW, Classic car week och Eldsjälen Roland Pettersson har vigt sitt liv åt Classic car week, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln