Cricketlag stoppar Pakistanturné efter hot

TT-Reuters

Publicerad 2021-09-17

En pakistansk polis bevakar Pindi cricketstadion i Rawalpindi, Pakistan.

Nya Zeeland har plötsligt avbrutit en cricketturné i Pakistan på grund av ökat säkerhetshot. Den första av tre matcher skulle ha spelats i Rawalpindi under fredagen.

”Efter att Nya Zeelands regering höjt nivåerna för säkerhetshot i Pakistan, samt inrådan från NZC (Nya Zeelands cricketförbund), har det beslutats att Blackcaps inte fortsätter turnén”, lyder ett uttalande från förbundet.

NZC har inte gett några detaljer kring säkerhetshotet. Åtgärder har vidtagits inför lagets hemresa, uppger förbundet.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har under fredagen meddelat sin pakistanske kollega Imran Khan att det nyzeeländska laget kunde ha utsatts för en attack, meddelar Pakistans inrikesminister.

Det var för första gången på 18 år som Nya Zeelands landslag skulle spela i Pakistan. Topplagen har undvikit landet efter en attack 2009 mot Sri Lankas cricketlandslag, som krävde sex polisers och två civilas liv.

Nya Zeelands beslut att avbryta turnén är ett bakslag för Pakistans ambitioner att bli en scen för internationella cricketmatcher. Inrikesminister Sheikh Rasheed har informerat Jacinda Ardern om att pakistansk underrättelsetjänst inte fått någon information om en förestående attack mot Nya Zeelands lag.