”Oundvikligt att det sker lite smitta då och då”

Helena Björk/TT

Publicerad 2021-09-23

Antalet smittade med covid-19 på äldreboenden är nu det högsta sedan april, visar Socialstyrelsens statistik – och dödstalen stiger.

– När man lyckats spåra tillbaka är det ofta personal som tagit med den in, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Antalet konstaterat smittade bland dem som bor på särskilt boende (säbo) stiger. Som en följd av det även antalet avlidna. Enligt statsepidemiologen brukar dödstalen öka 1–2 veckor efter det att man sett en stigande smittspridning – och minska med samma fördröjning.

Förra veckan var 65 procent av dem som avled i covid-19 äldre på särskilda boenden, 15 stycken.

– Ja, det är fortfarande där som väldigt stor andel av alla dödsfall sker. Bland de äldre och särskilt de som bor på säbo. Det är inte så konstigt för de som bor där är en grupp som är väldigt utsatta vid den här typen av sjukdom. Och det är en grupp där dödsfall är ganska vanliga, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Bekräftat smittade och antal avlidna på särskilda boenden per vecka 2020–2021.

Nära omvårdnad nödvändigt

TT: Varför lyckas man inte skydda de äldre och sköraste på särskilda boenden från smitta när det finns vaccin, hygienrutiner och skyddsutrustning?

– Att tro att man kan hålla smittan borta helt och hållet från dem som är så känsliga, det kommer inte att gå. De behöver träffa personer för att få omvårdnad. Då är det oundvikligt att det sker lite smitta då och då.

– När man lyckats spåra tillbaka är det ofta personal som tagit med den in, säger Tegnell.

Socialstyrelsen har fått rapporter om att boende smittats av ovaccinerad personal.

TT: Hur ska man förhindra att de boende träffar ovaccinerad personal?

– Framför allt genom att man har bra diskussioner med personal så att de väljer att vaccinera sig. Och genom att tillgängliggöra vaccin så att det är lätt att vaccinera sig.

TT: Är det arbetsgivaren som ska ansvara för det?

– Det är många parter i samhället, men arbetsgivarna behöver hjälpa regionerna som håller på med vaccinationerna att nå fram med bra information.

Smittspridningen på särskilda boenden har stigit en tid men sjunker igen. Arkivbild.

Snabbt beslut om tredje dos

De flesta av de äldre som avlider i covid-19 är ovaccinerade, men det finns även vaccinerade som dött i sjukdomen, enligt statsepidemiologen. Antalet insjuknade i covid-19 som avlidit på särskilda boenden senaste tiden, är så pass få att det är svårt att veta vad som är slump och vad som är en trend, menar han.

Även bland de äldre och sköra får de flesta som vaccinerats och insjuknar endast lindriga eller inga symtom.

TT: Har vaccinskyddet sjunkit nu när det gått mer än ett halvår sedan de äldsta började vaccineras?

– Ja, det är en bra fråga som vi jobbar hårt med och försöker få signaler på. Det finns en del internationella rapporter där man tycker sig se det och det finns en del laboratorieundersökningar där man ser att mängden antikroppar verkar minska över tid. Vi följer genombrottsinfektioner på säbo – hur många som infekterats trots att de är fullvaccinerade. Det är en eftersläpning, men vi har inte sett någon avsevärd uppgång sedan augusti, säger han.

I nuläget finns inget färdigt besked om om när de som bor i särskilt boende ska få en tredje vaccindos.

– Om vi ser ett ökat antal genombrottsinfektioner på säbo så kan vi börja omedelbart. Det kan ske om ett par veckor, säger han.