Vårdpersonalens oro när samhället öppnar: ”Rädd för att smittan ska öka”

Uppdaterad 2021-09-14 | Publicerad 2021-09-13

Smittan ökar bland unga i Västerbotten – något som oroar vårdpersonalen.

– Många är rädda att det ska bli som förra hösten, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.

Samtidigt hoppas regionen på att nå de ”sista procenten” som ännu är ovaccinerade.

Närmare 1,5 år har gått sedan coronaviruset bröt ut i Sverige. Mer än 1,12 miljoner människor har bekräftats smittade i Sverige och mer än 14 700 personer har dött.

Smittovågorna har kommit och gått och vårdpersonalen har kämpat med att vårda en ström av patienter som stundtals aldrig tyckts ta slut.

En stor del av landets befolkning har vaccinerats nu och om mindre än tre veckor kommer restriktionerna att hävas.

För många kommer det som ett välkommet besked, men för en stor del av den redan trötta och utarbetade vårdpersonalen väcker det även en hel del oro.

Intensivvårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus tidigare år.

Jenny Olsson är ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten. Hon har haft kontakt med vårdpersonal på regionens akut- och iva-mottagningar och chefer på flera av sjukhusens avdelningar. Det är en samlad bild som målas upp när personalen beskriver sina farhågor.

– Det är väldigt tydligt att personalen är jättetrött. Många har jobbat övertid under en lång tid och flera har inte fått en fyra veckors sammanhängande semester i sommar. De avdelningar som haft högt tryck under pandemin är jätterädda för att denna höst ska bli som förra hösten, säger Jenny Olsson.

Personalbrist och långa vårdköer

I Västerbotten går vaccineringen framåt, men i vissa områden har smittan åter börjat stiga igen. Både sjuksköterskor och chefer uttrycker att det inte är läge att öppna hela samhället redan i höst, uppger Jenny Olsson.

– Vissa säger att de önskar att man kunde vänta året ut åtminstone, för att undvika en ny smittovåg i höst. Det är en talande röst när även cheferna uttrycker det. De är också helt slutkörda, säger Jenny Olsson.

”Det är väldigt tydligt att personalen är jättetrött”, säger  Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.

Samtidigt jobbar landets regioner med att beta av en vårdkö som redan innan pandemin var lång, men som nu är ännu längre.

– Många har sagt upp sig under pandemin. Det saknas många sjuksköterskor i regionen och antalet nyexaminerade täcker inte upp personalbristen, säger Jenny Olsson, och fortsätter:

– Samtidigt ligger sjukhusen väldigt mycket efter med den uppskjutna vården som de vill beta av nu. Ett andrum från covidpatienter är ett måste om de ska kunna göra det.

Smittan ökar igen – bland unga

Regeringen lämnade nyligen in ett förslag om vaccinationspass när samhället öppnar igen. Passet är tänkt att kunna användas som en smittskyddsåtgärd vid behov, enligt regeringen.

– Det är ett alternativ som många inom vården säger att de hoppas på, säger Jenny Olsson.

Stephan Stenmark, ansvarig smittskyddsläkare i region Västerbotten, bekräftar att smittan återigen ökar i regionen.

– Det har gått lite upp och ner men jämfört med förra veckan har det ökat igen och vi ser likt övriga Sverige att det framför allt sker bland ovaccinerade unga.

”Viruset kommer finnas kvar under lång tid framöver”, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Dock menar han att den höga vaccinationstäckningen i regionen minskar trycket på vården, även om han förstår vårdpersonalens oro.

– Det är klart att jag gör det. Samtidigt finns det en önskan i samhället om att kunna börja öppna upp igen i takt med att fler och fler blir vaccinerade. Men samtidigt som man talar om lättnader så tycker jag att man måste fortsätta att tala om det gemensamma ansvaret att motverka effekten av den här pandemin, och därför vaccinera oss då viruset kommer finnas kvar under lång tid framöver.

Sprids på skolor och fester

Även vaccinsamordnaren Ronny Lestander bekräftar att smittspridningen just nu sker bland ovaccinerade personer, framför allt mellan 16 och 29 år.

– Den stora smittspridningen sker på skolor, fester och när ungdomar träffas. Vi förväntade oss en liten ökning vid skolstarten, men det är såklart oroväckande.

Han hyser dock hopp om att vaccinationsbudskapet ska nå även de yngsta.

– Vi brottas liksom övriga Sverige med att försöka nå de sista procenten, då många unga inte är lika ivriga att bli vaccinerade. Förmodligen är det för att de vet om att de inte blir lika allvarligt sjuka, men även om vaccinationsarbetet nu går i ett långsammare tempo än tidigare så är vi på väg åt rätt håll i alla fall.