Greta Thunberg kan avgöra tyska valet

Publicerad 2021-09-24

KARLSRUHE. Att Annalena Baerbock har chansen att bli Tysklands förbundskansler kan hon delvis tacka Greta Thunberg för.

Tack vare den svenska miljöikonen hamnade klimatfrågan högst upp i den tyska valrörelsen.

– Greta har haft en enorm betydelse för De Grönas framgångar, säger en av deltagarna på Baerbocks valmöte.

Trots att det är en vardag och mitt på dagen är torget Marktplatz i Karlsruhe fyllt av människor som vill lyssna till De Grönas kanslerkandidat.

Polisnärvaron är hög. De har spärrat av delar av torget med kravallstaket. Bombhundar går igenom området innan Baerbock har anlänt. Alla som vill gå in i ”fållan” närmast scenen får sina väskor genomsökta.

– Vi är oroliga att folk ska ha med sig saker som de ska kasta mot henne, förklarar den unge mannen som söker igenom väskorna. Det har hänt.

Att Annalena Baerbock har chansen att bli Tysklands förbundskansler kan hon delvis tacka Greta Thunberg för.

Baerbock är ingen okontroversiell figur. De Grönas förslag skulle innebära omvälvande förändringar i det tyska samhället och det är det vissa som inte kan acceptera.

Hon är med sina 40 år den klart yngsta kandidaten och minst erfarna. Men det dämpar inte hennes förändringsvilja. Tvärtom.

Efter att ha klivit ur den gröna valbussen eskorteras Baerbock av poliser och säkerhetsvakter fram till den tillfälligt uppbyggda scenen. Hon har på sig ett lila munskydd som matchar tröjan hon bär under den gula kappan.

De Grönas möte är det första vi är på där alla i publiken verkligen bär munskydd.

Baerbock har knappt börjat tala när en grupp människor långt bak i publiken börjar blåsa i visselpipor och skrika ”Försvinn!” i talkör. Kanslerkandidaten ignorerar störningsmomentet.

Det råder ingen tvekan om vilken fråga Baerbock brinner mest för.

– Vår uppgift är att skydda våra barn och barnbarn från klimatförändringarna, slår hon fast. Se till att de också kan gå ut mitt på dagen en solig dag. Den som föds i dag är nästan 80 år 2100. Det blir en väldigt stor skillnad i livsbetingelserna om vi kan hålla nere uppvärmningen på 1,5 grader gentemot 2,6 grader eller mer som det pekar mot nu.

”Ska göra omställning med företagen”

Baerbock rör sig trots de högklackade skorna snabbt och energiskt på den runda scenen. Hon pratar fort som att hon är ivrig att få till stånd förändring. Hon försöker också dämpa folks rädsla för att omställningen till ett klimatneutralt samhälle kommer att innebära en kraftig försämring av människors levnadsstandard.

– Vi ska göra omställningen tillsammans med företagen. Inte mot dem. De företag som snabbast kan skära ner sina utsläpp är också de som har störst möjlighet att överleva och blomstra i framtidens samhälle.

Riktigt less och upprörd låter hon när hon pratar om kolet som bryts i Tyskland och inte ska försvinna förrän år 2038 enligt den nuvarande planen.

– Vi måste snabba på den processen, dundrar hon. Som industriland har vi alltid legat i framkant. Det måste vi fortsätta göra.

Häcklarna som är mer rädda om koljobben än klimatet buar och visslar åter i ett fruktlöst försök att dränka Baerbocks ord.

De Grönas kanslerkanidat ger också en rejäl känga åt den nya gasledning som går på svenskt vatten från Ryssland till Tyskland.

– Investeringar som gasledningen Nordstream II måste stoppas. Den gör att vi förser Europa med gas i 40 år framåt samtidigt som vi ska minska utsläppen. Det hänger inte ihop. Dessutom är Rysslands geopolitiska mål med ledningen att splittra EU. Vi ska inte hjälpa dem med det.

Baerbock har gått igenom en tuff period. När hon utsågs till partiets kanslerkandidat i våras sköt partiets opinionssiffror i höjden. Ett kort tag visade mätningarna att De Gröna var största parti med 26 procent.

Sedan gav Baerbock ut en bok där hon citerade friskt utan att ange källor. Det kom fram att hon tagit emot en stor summa i bonus från partiet utan att skatta för dem förrän långt senare.

– Små oskyldiga misstag, hävdade Baerbock.

Tappade i förtroende

Men hon tappade mycket i förtroende och både hennes och partiets popularitet dök. Nu ligger partiet runt 16-17 procent och är därmed tredje störst. Även om få tror att Baerbock längre har en chans att bli förbundskansler efter Angela Merkel är möjligheten stor att De Gröna blir del av en regeringskoalition efter valet.

Flera av dem vi träffar på olika valmöten nämner Greta Thunberg och hennes Fridays for future som en viktig förklaring till att miljöfrågan hamnat högst upp på valets dagordning.

– Greta hade ett enormt genomslag i Tyskland med sin rörelse, säger Christina Bishoff som studerar till ingenjör.

– Särskilt mobiliserade Greta de unga som normalt inte går och röstar. Den här gången tror jag de kommer att göra det i större utsträckning och det är Gretas förtjänst.

Christian Telpl , 32, som arbetar i it-branschen, pekar särskilt på att Gretas framfart tände en ny stjärna i Tyskland. En Gretakopia vid namn Lovise Neubauer.

– Hon har fört Gretas arv vidare på ett utmärkt sätt och tagit debatten mot de etablerade politikerna. Hon har gjort stor skillnad. Hon och Greta ligger definitivt bakom att klimatfrågan hamnat i centrum i valrörelsen.

Efter att ha lyssnat på Baerbocks tal är han helt säker på att De Gröna får hans röst.

– Hon var väldigt övertygande och berörde mig med sitt tal. Det måste hända någonting nu i klimatfrågan och enda sättet att åstadkomma det är om De Gröna kommer in i regeringen.

Vilket alltså i någon mån i så fall är Greta Thunbergs förtjänst.
 

Det råder ingen tvekan om vilken fråga Baerbock brinner mest för. ”Vår uppgift är att skydda våra barn och barnbarn från klimatförändringarna”, slår hon fast.