Vårdbolag polisanmäler foton på äldres underliv

TT

Publicerad 2022-02-18

Ett vårdbolag polisanmäler kränkande fotografering på ett äldreboende i Örebro. Arkivbild.

Ett vårdbolag som ansvarar för ett äldreboende i Örebro polisanmäler sig självt sedan anställda vittnat om att bilder på äldres underliv funnits på en jobbtelefon på boendet.

Brottsmisstanken gäller kränkande fotografering, rapporterar Nerikes Allehanda.

Redan i somras avslöjade tidningen att äldres underliv hade fotograferats och att bilderna fanns kvar på boendets jobbtelefon – något som enligt den dåvarande ansvariga vårdkoncernen ska ha bidragit till att spara tid vid bedömningar från sjuksköterskor.

I höstas bytte boendet huvudman och det lovades att fotograferingen skulle upphöra. Men i söndags framkom det att bilder av de äldres underliv funnits på en jobbtelefon, som både fast anställda och vikarier haft tillgång till, för bara ett par veckor sedan.

Nu tycks dock fotona ha försvunnit. Det nuvarande vårdbolaget säger sig ha gått igenom alla arbetsmobiler, utan att hitta några spår av bilderna.

– Sådana här bilder ska inte förekomma inom äldreomsorgen och vi har gjort en polisanmälan för att gå till botten med de faktiska sakförhållandena kring bilderna, säger bolagets affärsområdeschef till Nerikes Allehanda.

Följ ämnen i artikeln