Försvunnen belarusisk aktivist hittad död

TT-AFP

Publicerad 2021-08-03

Vitalij Sjisjov hittades död i en park.

Den belarusiske aktivisten Vitalij Sjisjov, som rapporterades försvunnen från sin exil i Kiev under måndagen, har enligt polis hittats död. Sjisjov ledde en Ukrainabaserad organisation som hjälper belarusier att lämna hemlandet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Sjisjov nu ha hittats död i en park i Kiev.

Hans medarbetare uppgav på meddelandeappen Telegram att han tros ha gett sig ut för att jogga i Kiev, Ukraina, på måndagsmorgonen, men att han varken har setts eller hörts av sedan dess. Han ska ha rapporterats saknad av sin partner.

Sjisjovs vänner uppger att han nyligen har sagt att han känt sig bevakad och ”förföljts av främlingar” under joggingturer, enligt människorättsorganisationen Vjasna.

Många belarusier har flytt, ofta till grannländerna Ukraina, Polen och Litauen, då president Aleksandr Lukasjenkos regering har slagit ned hårt mot alla former av opposition sedan massprotester utbröt efter landets omtvistade val förra året. Sjisjovs organisation hjälper nyanlända belarusier med juridiska råd samt att hitta bostad och jobb i Ukraina, skriver BBC.

Under måndagen fick den belarusiska sprintern Kristina Timanovskaja skydd på den polska ambassaden i Tokyo efter det att hon vägrat återvända till Belarus från OS i Japan. På sociala medier skrev idrottaren att hon ”kidnappats” av sina egna ledare för att föras tillbaka till Belarus. Timanovskaja har nu fått ett humanitärt visum i Polen, dit hon väntas flyga under onsdagen.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett ministermöte i Minsk den 2 augusti.

Så styrs Belarus

Belarus styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regering.

I praktiken kontrollerar Lukasjenko och hans regering direkt eller indirekt hela maktapparaten.

På olika formella grunder underkänns regimkritiker som vill kandidera i president- eller parlamentsval. Endast kandidater som har godkänts av valmyndigheten får hålla valmöten.

Belarus har skakats av omfattande protester sedan det av omvärlden fördömda presidentvalet den 9 augusti 2020, efter vilket den auktoritäre Lukasjenko utropade sig som segrare. Sedan dess har regimkritiska belarusier protesterat.

Enligt oppositionsledare har över 30 000 människor gripits sedan protesterna inleddes. Vittnesmålen om tortyr och övergrepp i polishäktena är mångfaldiga och flera demonstranter har dödats.

Alla presidentval i landet sedan 1994 har dömts ut av omvärlden som odemokratiska.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet