Gudrun Schyman har huvudrollen i ny film

Uppdaterad 2018-05-22 | Publicerad 2018-05-21

Gudrun Schyman växte upp i fattigdom.

Nya filmen "Gudrun – konsten att vara människa" handlar om klassresenären som blev feminist:

– När jag slutade skolan var det inte tal om att jag eller min bror skulle läsa vidare. Det var att börja jobba.

Feministiskt initiativs partiledare har haft huvudroller förr. Första gången, 1978, födde hon barn i realtid i filmen "Födelsen". I nya filmen, som följer henne från 2014 till 2017 och regisserats av Hampus Linder, träder feministen fram och säger saker som "att vara feminist är att ha kunskapen om maktstrukturerna, och att vilja förändra dem". Filmen har premiär i augusti.

När Schyman föddes 1948 var kvinnans situation annorlunda. Mamma Ingrid tog hand om barnen och en alkoholiserad make jobbade med sömnad, på tvätteri och som industriarbetare. Pengarna räckte inte, och hon tvingades gå till socialbyrån.

– Hon fångades i den traditionella kvinnorollen, fick inte möjlighet att utveckla sitt tecknande och intresse för mode. Det var en stor talang som gick förlorad, säger Schyman.

”Trodde skulle bli vd-sekreterare”

Fattigdomen drabbade henne själv högst påtagligt. Några högre studier var det inte tal om efter skolan:

– Det var att börja jobba. Som 15-åring började jag på kontor. På kvällarna läste jag affärskorrespondens och stenografi. Jag trodde att jag skulle bli sekreterare till någon direktör.

Vad hade du sagt till vd:n om det blivit så?

Då kanske jag hade tagit över själv, skrattar hon.

Efter några års arbete kom hon ändå in på socialhögskolan via en kvot för de som inte hade studentexamen.

– Jag var fylld av bildningskomplex. Men jag lärde mig att det jag hade med mig från mitt tidigare liv värdefullt, i min roll som socialarbetare. Min väg gick från utsatt och offer, till en aktör för förändring.

I 20 år var hon socialarbetare. I dag är hon upprörd över socialsekreterarnas tuffa arbetssituation:

– Deras situation är förskräcklig. De går på knäna och tvingas till kameralt och repressivt tänkande. Det sociala arbetet har kommit i skymundan, säger Schyman.

”Hur kunde han välja spriten före mig?”

Hon tvingades sluta som partiledare för Vänsterpartiet 2003, efter en skatteaffär och återkommande alkoholmissbruk. Sedan många är hon nykter alkoholist:

– Det är en sjukdom, inte ett karaktärsdrag. Det har ett förlopp, och hejdar man inte det så dör man. Jag lyckades hejda det.

Men inte din pappa?

Nej, han förmådde inte göra det valet. Men på den tiden fanns inga utvecklade behandlingsmetoder, det var mer fördömanden.

– Det är först på senare år som jag har begripit hur det var. Som barn tänker man "hur kan han välja spriten i stället för mig". När jag gick i behandling förstod jag att han inte gjorde rationella val. Då kunde jag se honom på ett annat sätt.

I dag är hon kritisk till den svenska alkoholkulturen:

– Hela samhället är alkoholiserat. Vi har en stark alkoholnorm som kostar massor i pengar och vård.

I juni fyller Gudrun Schyman 70 år:

– Jag brukar säga att de förändringar som ska ske ska ske under min livstid. Därför får jag hela tiden lägga i en ny växel.

Kommer Fi in i riksdagen i höst?

Ja. Det sa jag förra gången också. Men nu tror jag att fler är oroade över kantringen åt det militaristiska och auktoritära hållet. Nu följer Socialdemokraterna och Moderaterna efter åt det hållet. Det har lagts ett rasistiskt raster över politiken de senaste månaderna.

Följ ämnen i artikeln