Källor: S uppmanar människor att ta ställning för fri abort – genom att inte rösta på SD

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

I morgon väntas flera av Socialdemokraternas främsta företrädare gå till generalangrepp på Jimmie Åkessons parti.

Man ska uppmana människor att ta ställning för den svenska abortlagen – genom att inte rösta på SD, erfar Aftonbladet.

– SD är det enda parti i Sverige som har inskrivet i sitt program att man vill sänka abortgränsen. Vi ser det som mycket, mycket allvarligt, säger en S-källa.

Barnmorskeförbundet sägs stå bakom uppropet.

I största hemlighet planerar nu statsminister Stefan Löfvens parti ännu en attack mot Sverigedemokraterna.

Det man ska angripa är SD:s inställning till den svenska abortlagstiftningen, där ingen behöver förklara varför man vill göra abort förrän efter 18:e graviditetsveckan.

Attacken uppges vara andravågen i den annonskampanj som S inledde i lördags och som presenterades av utrikesminister Margot Wallström, ett av partiets fyra vallokomotiv:

– Jimmie Åkesson pratar ofta om att svenska kvinnors rättigheter är hotade. Vi håller med, men hotet kommer från Sverigedemokraternas egna kvinnofientliga politik, sa hon vid presentationen.

Uppmaning om att inte rösta SD

Steg två sägs handla uteslutande om abortfrågan.

Sverigedemokraterna vill att fri abort ska gälla upp till vecka 12 – därefter att Socialstyrelsen ska bestämma, efter medicinska och psykologiska bedömningar av kvinnan som önskar genomgå en abort.

Detta sker i dag inte förrän i vecka 18 och ses därför som en sänkning av gränsen för fri abort.

1 av 3 | Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Margot Wallström (S).

SD förordar dessutom samvetsfrihet i vården, vilket innebär att vårdpersonal ska kunna vägra utföra abort om deras tro förbjuder dem detta.

Frågan om samvetsfrihet är infekterad i Sverige och har varit föremål för stora diskussioner i samband med att barnmorskan Ellinor Grimmark nekades jobb inom Jönköpings region, eftersom hon vägrade att utföra abort med hänvisning till sin tro.

”Värre än en valförlust”

Bland många socialdemokrater är oron stor för vad stora framgångar för SD skulle kunna innebära för kvinnors rättigheter.

Flera som Aftonbladet talat med menar att det skulle kännas ”ännu värre än om S förlorade valet” och att det skulle trycka tillbaka stora delar av den svenska jämställdhetskampen.

– Det skulle ta kvinnors rättigheter tillbaka till 50-talet, helt förskräckligt. Vi behöver mer, inte mindre, jämställdhet, säger en socialdemokrat.

Nu hoppas S kunna skapa engagemang i frågan om den svenska abortlagstiftningen fram till valdagen den 9 september.

En källa framhåller att den utvidgade kampanj som sjösätts i morgon kommer att handla om just detta.

Man tar fram en särskild hashtag och hoppas att människor ska vilja göra sitt ställningstagande mot SD:s abortpolitik tydligt genom att dela bilder i sociala medier.

– Vi vill att man ska ta ställning för svensk abortlag genom att inte rösta på SD, säger en S-källa.

Barnmorskor står bakom

Flera av S tunga företrädare väntas presentera kampanjen. Margot Wallström och jämställdhetsminister Lena Hallengren finns bland dem som nämns.

Men också Svenska Barnmorskeförbundet, som är en partipolitiskt obunden organisation för barnmorskor och har nästan 6000 medlemmar, kommer enligt en källa att ställa sig bakom uppmaningen genom att säga nej till ”partier som inte värnar den svenska abortlagstiftningen”.

Förbundet har tidigare bland annat engagerat sig mot samvetsfrihet i vården.

SD:s jämställdhetspolitiska talesperson Ebba Hermansson fördömde S kampanj mot SD:s kvinnopolitik i en kommentar till TT i lördags:

– Socialdemokraterna förvanskar våra förslag och sprider medvetet en felaktig bild, sa hon.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Fri abort i Sverige

• Gravida kvinnor kan själv bestämma om de vill göra abort fram till den 18: graviditetsveckan.

• Efter 18:e veckan krävs tillstånd av Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen för att få göra abort. Då krävs särskilda skäl för att få ja till abort. Det kan handla om att det särskilda skäl till aborten, till exempel låg ålder, problem med droger eller att fostret har en skada eller missbildning.

Källa: 1177

Så säger Sverigedemokraterna, från partiets hemsida om politiken från A till Ö:

”Respekten människovärdet är centralt för Sverigedemokraterna. Vi anser därför det finns skäl att modernisera nuvarande lagstiftning utifrån dagens medicinska förutsättningar att kunna rädda för tidigt födda och därmed se över praxis och gränsen för de allra senaste aborterna.

Ju längre graviditeten fortskrider blir en abort mer påfrestande och innebär då ofta ett större fysiskt ingrepp och svårare mental prövning. Därför menar vi att det kan vara rimligt att det efter vecka 12 görs medicinska eller psykologiska bedömningar, eller andra omständigheter genom en prövning i Socialstyrelsens rättsliga råds abortnämnd, såsom idag är gällande efter graviditetsvecka 18. ”

Publicerad:

LÄS VIDARE