Sju svenskar: Därför hatar vi på Facebook

”Ilskan kommer ju från att ingen lyssnar på oss”

Av: Natalia Kazmierska

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är som en ny folksjukdom. Varje dag loggar tusentals svenskar in i Facebookgrupperna där hatet flödar och rasistkommentarer är vardag. 
Det är mannen som känner ilska men saknar vänner att prata med. Eller 77-åringen som menar att han som 40-talist är uppfostrad att säga vad han tycker. Och den äldre damen som ofta blir avstängd på grund av sina grova kommentarer. 
Alla har de skrivit grova kommenterarer om ett foto som SSU Hylte la ut i somras. Här är deras egna förklaringar. 

1 av 7

”Det är ju sant det jag skriver”

Man, 71, Norrland.

Fb-kommentar: ”Ett stabilt gäng analfabeter”

– Det var väl kanske lite väl grovt. Men på det stora hela har de ju ingen utbildning fast de påstår det. Det är ju ett jävla tjatter i SSU. Det är ju doktorer, professorer och allt och sen visar det sig att de inte har nån utbildning överhuvudtaget.

Men du bor ju långt från Hylte, vad vet du om den här föreningen?

– Rent allmänt är det så, de har ju pröjsat sig till sina titlar och doktorshattar och allt vad det är. De är ju inte en vanlig arbetare.

– Jag står ju för det jag skriver, folk får tycka vad fan de vill. Men jag skriver väldigt lite på Facebook nu. Nu ska ju allt anmälas som skrivs. Men yttrandefriheten ska inte bara riktas åt ett håll. Inte är det nån som ska anmäla när de kallas svennehora, eller svennejävlar.

Var går gränsen för rasism då tycker du?

– Det är när du skriver negerjävel eller nåt sånt. Jag är själv gift med en utländsk kvinna. Men jag har inte namngett någon. Det är ju sant det jag skriver, de har ju inga utbildningar.

”Jag ska sluta med de dumheterna”

Man, 51, södra Sverige

Fb-kommentar: “Sossarnas mörka förening. Parasiter”

– Det var nog frustrationen bara, den kan vara rätt hög hos mig ibland, över vad som händer i det här landet. Men jag får sota för det för jag blir avstängd från Facebook rätt så ofta. Nu har jag varit avstängd ett tag och fick tillträde igår igen. Jag hade väl kommenterat nåt igen, som vanligt.

– Men jag ska sluta med de dumheterna. Jag tänker faktiskt gå ur Facebook. Jag vill lägga min tid på annat, det är ändå bara skit man skriver om. Sen kommer orden kanske snabbare än hjärnan tänker.

Det var det här ordet ”parasiter” som jag undrade över. Vad menar du?

– Parasiter. Det vet väl alla vad det är. Ohyra, eller vad man ska säga. Det är sånt man inte vill ha hos sig. Men det kanske kom ut lite fel.

”Det är inte mina ord”

Man, 39, Stockholmsområdet

Fb-kommentar: Jävla pack! Dra ner i myrstacken och göm er igen, för den 9:onde september ska vi visa hur det är att vara svensk!!!! Förbannade ohyra!!!

– Va har jag skrivit det? Det är ingenting jag känner till. Det är så lätt att hacka sig in på konton. Jag skiter i den fullständigt för det är inte jag som skrivit den. För det är inte mina ord i alla fall.

”Jag har lust att kasta ut plattan”

Kvinna, 77, Mellansverige

Fb-kommentar: Ut ut ut där ni hör hemma

– Jag kan inte dra mig till minnes att jag skrivit nånting sånt. Men det är mycket möjligt. Jag har kommenterat och blivit utkastad lite då och då. Man får ju inte säga nånting alltså, för då åker man ut. Man får ju inte nämna invandrare, jag tror jag nämnde afghaner en gång. Och då åkte jag iväg.

Vad tänker du då när du blir avstängd?

– Jag tänker att nu har jag sagt något dumt igen. Men det är ju så, man retar sig på det här med invandrare och jag tycker det har gått så fel alltihopa. De skulle inte tagit in så många på en gång.

På vilket sätt hjälper det att kommentera sånt här på Facebook?

– Det är ju nästan som att man hänger med, det är så många som är negativa, det blir gärna att man blir negativ själv. Det står ju aldrig några glada nyheter på det där Facebook. Jag har lust att kasta ut plattan jag. Men det är inte ilska, det är mer som att man känner sig otillräcklig. Man blir bara less på all denna ondska. Jag törs snart inte åka och tanka bilen.

Har du tänkt på att det kan vara en snedvriden bild du får?

– Sönerna brukar ju säga det, ”mamma, du ska inte tro allt du läser på Facebook”. Jag tror att det kan vara mycket som är uppdiktat också.

”Det är ju en lekstuga”

Man, 47, Mellansverige

Skrev: “Ett helt zoo”

– Ja det är ju en lekstuga. Vuxendagis brukar jag kalla det.

Men zoo – då tänker man ju på djur och inte på dagis?

– Det är i princip samma sak, det är ju ett fucking jävla tidsfördriv. Gör SSU någonting vettigt som främjar samhället? Lekstuga, zoo, vad man nu vill kalla det. I min värld är det bortkastade pengar. Det gäller ungdomsförbund överhuvudtaget. Jag tycker man ska lägga ner hela SSU och MUF också.

I det kommentarsfältet fanns det många som skrev rasistiskt om personer med mörk hudfärg.

– Jag står för mina kommentarer. Sen kommenteras det högt och lågt överallt. Det är ju varenda jävla dag och det skiter jag fullständigt i.

”Vi 40-talister har blivit lärda att säga vad vi tycker”

Man, 76, Mellansverige

Skrev: ”Sossar=Landsförrädare”

– Jag står för det fortfarande. Det här arbetarpartiet hade jag tillhört hela mitt liv tills för 15 år sen när jag gick över till Sverigedemokraterna. För det här landet kommer inom tio år att vara muslimstyrt. Och Löfven är den största förrädaren vi har haft i riksdagen.

Det är ju ofta grova, rasistiska kommentarer på Facebook, har du tänkt på det?

– Jo men det skiter väl jag i. Alla som känner mig vet ju att jag inte är socialdemokrat och att jag har den här åsikten. Jag har alltid varit framåt, jag är 40-talist och vi har blivit lärda sen skolan att säga vad du tycker och gör som du tycker. Mina barn har jag lärt upp på samma vis, de ska inte vara brydda och rädda att säga någonting.

Var fick du utlopp för de här åsikterna innan Facebook fanns?

– Man satt ju på arbetsplatsen och började prata så alla visste hur man tyckte och tänkte. Nu har man fått en kanal, där man kan prata med alla. Och det är ju bra! Det är fria ordet, öppna ordet. Men Löfven hittar väl på nåt snart som gör att man inte får skriva på Facebook.

”Ilskan kommer från att ingen lyssnar på oss”

Man, 69, Mellansverige

Skrev: ”Negro tomtar”

– Det var väl i ren frustration, ett dåligt ordval, just då. Det är så mycket som spelar in i just de där lägena. Det är ibland det spårar ur. Jag har varit avstängd för att jag uttryckt mig lite kraftigt innan. Jag hade nämnt ordet araber, nazism, Löfvén ihop. Det var några dagar när jag bara vräkte ur allt jag hade inom mig.

Vad syftar du på när du skriver ”negro tomtar”?

– Det är istället för neger. Det finns ju en choklad som heter negro. Du kan även översätta det till chokladtomtar. Men man borde skriva med mer väl valda ord, inte när jag är förbannad utan tänka först.

Ordet neger är ju rasistiskt och nedsättande för svarta människor.

– Ja, det kan jag hålla med om. Men jag är inte rasist för det, utan realist. Jag är 69 år och på den tiden då var det ett helt vanligt ord i Sverige som inte hade någon negativ betydelse.

Varifrån kommer ilskan som du uttrycker på Facebook?

– Ilskan kommer ju från att ingen lyssnar på oss, att vi inte har någon att vända oss till, det finns inga föreningar idag kvar som det fanns förr. Det är så mycket som förändrats, mycket av den gemenskapen som fanns när man tog en fika och snacka bara skit.

– Det är väl det som händer när man blir pensionär, det faller av väldigt fort runt omkring en. Jag har väl levt ett sådant liv så jag har väl inte många vänner kvar i livet.

Publicerad: