Silltoppen – här är godaste sillarna till julbordet

Publisert:
Sill - en av favoriterna.
Inlagd sill på Pluras vis
(33)

Inlagd sill på Pluras vis

Sillen är en självklar favorit på julbordet. Men vilken ska man välja? Julens godaste sillar - här är topplistan.

Inget julbord utan sill. Julbordets riktiga klassiker finns i en mängd varianter. Varför inte låta de uppskattade lök- och senapssillarna få sällskap av nyskapande varianter som wasabisill och tomatsill?

Gör det själv

Allra roligast är förstås att lägga in sillen själv. Det är inte svårt – och så mycket godare. Koka en lag av ättika, socker, lök, morotsslantar och kryddor. Skölj sillen och skär den i bitar, häll sedan den avsvalnade lagen över och låt stå i kylskåpet i ett dygn. Den inlagda sillen håller i upp till två veckor, så börja redan nu. Din alldeles egna sill blir garanterad succé på julbordet.

De vanligaste sillkryddningarna är lök eller senap. Ett bra tips är att variera klassikern senapssill, med lite pepparrot. Enkelt och snabbt får du ihop din egen speciella julsill: rör ihop svensk senap, finriven pepparrot, socker, vinäger, crème fraiche och gräslök. Lägg i sillfiléerna och låt stå ett tag.

Har du inte tid eller ork att lägga in din egen sill är en smart genväg att köpa färdig inläggningssill på burk och fokusera på egna smakvarianter. Testa krämig julsill eller julsill med lingon.

Nyskapande inslag

Ett annat vanligt sätt att tillreda sillen är att lagra den på tunna och sedan krydda den med socker, kanel, kryddpeppar och nejlikor. Den starkt kryddsmakande matjessillen serveras oftast med gräddfil och gräslök men den milda kryddningen gör att den fungerar i massor av olika kombinationer. Testa matjessill–shot eller matjessilltårta som nyskapande inslag på julbordet. Eller varför inte matjessill med en fräsch gemolata?

Förutom matjessillen finns en till härligt, julröd sillvariant som blir ett vackert inslag på julbordet. Det är tomatsillen vars lag är gjord på tomater, lök, persilja och vitlök. Testa också någon riktigt nyskapande smak som ljusgrön wasabisill med ingefära, citron och purjolök eller gul currysill med äpple rödlök och kapris.

Sillskålarna på julbordet brukar ta slut i ett nafs, så se till att bulla upp ordentligt. Ju fler varianter desto roligare. Ansjovissillen ligger i en mörkt röd sås och liksom ansjovisen kryddas och lagras den i tunnor. Brännvinssillen är spetsad med en aning brännvin och för vitlöksälskare finns sill i vit sås av vitlök och dragon.

Svensk favorit

Skärgårdssill är en svensk favorit. Den är inlagd med crème fraiche, kaviar och finklippt gräslök. Den kan med fördel blandas med ägg, senap, Dijonsenap, salt och peppar. För extra sting – testa med lite cayennepeppar i också.

Så gör du hemgjord majonnäs
(13)

Så gör du hemgjord majonnäs

Första delen av julbordet sätter standarden. Se till att sillen är perfekt i jul.

Sill

I Sverige har människor fiskat sill och strömming ända sedan 1500-talet. Sillen har haft stor betydelse för välståndet både här och i andra delar av norra Europa eftersom den är både är lätt att fiska och nyttig som matfisk. Nuförtiden hör den allra mest de stora högtiderna till. Vid påsk, midsommar och jul är sillen en självklar favorit.

För att sillen ska hålla längre konserverar man den i en lag av salt, ättika och kryddor. Lagen kan sedan kryddas på olika sätt, efter egen smak och behov. Klassiska sätt att krydda lagen är med lök eller senap.