Ferguson

Sparkas efter rasistskandalen i Ferguson

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

USA:s justitiedepartement har slagit fast att poliskåren i Ferguson ”rutinmässigt” diskriminerat svarta.

Deras utredningen har offentliggjort flera rasistiska mejl.

Nu sparkas en polis och två stängs av.

Michael Brown, 18, sköts ihjäl av polisen i Ferguson i augusti ifjol. Händelsen ledde till våldsamma demonstrationer och plundringar. Stadens poliskår anklagades för att systematiskt diskriminera svarta medborgare.

Under tisdagen presenterade USA:s justitiedepartement en utredning som styrker anklagelserna mot Ferguspolisen. I rapporten konstateras att 93 procent av alla som grips i Ferguson är svarta, trots att dessa bara utgör 67 procent av befolkningen, uppger en källa med insyn i departementets analys för Reuters.

I samband med rapporten blev också flera rasistiska mejl som skickats inom poliskåren offentliga och USA:s justitieminister kallade under en presskonferens arbetsmiljön i Ferguson för ”extremt giftig”, enligt NBC News.

Nu sparkas en polis och två stängs av efter avslöjandena om rasistiska mejl.

– Den här typen av beteende kommer inte att tolereras inom Fergusonpolisen eller någon annan myndighet, säger Fergusons borgmästare James Knowles, enligt NBC News.

– Vi måste bättra oss, inte bara som stad utan också som stat och nation.

Justitieministern kommenterade under onsdagen utredningen så här:

– Utredningen fann ett samhälle som var djupt polariserat, där stor misstro och fientlighet ofta präglade mötet mellan polis och invånare, sa Eric Holder, skriver TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ferguson

Michael Brown

Eric Holder

USA