Två döda i krock med lastbil

Publicerad 2014-12-30

En kvinna och en man, båda 19, omkom när en personbil frontalkrockade med en lastbil på E4 norr om Härnösand vid midnatt. 

– Personbilen ska ha fått sladd och gått in i mötande trafik, säger Marcus Grahn, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

Olyckan inträffade strax före midnatt, på E4 i höjd med Älandsbro.

– En personbil och en lastbil har frontalkrockat, säger Marcus Grahn.

Två ungdomar, som färdades i personbilen, omkom. Den ena var en kvinna, hemmahörande i området. Den andra var en man, hemmahörande i Stockholmsområdet. Båda var 19 år gamla.

Hamnade i diket

Bilen ska ha fått sladd och hamnat på fel vägbana.

– Tyvärr hade den kommit på sidan innan den mötte lastbilen. Lastbilens front träffade då vänstersida på personbilen, säger Tomas Näsman, styrkeledare vid Höga Kusten och Ådalens räddningstjänst.

Bilen behövdes klippas upp för att lättare få ut kvinnan och mannen. Det är oklart vid vilken tid mannen och kvinnan dödförklarades. Troligt är att de omkom på olycksplatsen.

– Enligt patrullen gick det mycket fort. Det var en ordentlig smäll, säger Krister Öst, vakthavande befäl i Sundsvall vid 14-tiden på tisdagen.

Enligt polis och räddningstjänst var det mycket halt vid olycksplatsen. Temperaturerna ska ha växlat från tio minusgrader till nollgradigt under natten.

– Ju varmare vägbanan är desto glansigare blir ju isen, säger Tomas Näsman.

Det var lastbilschauffören själv som larmade om olyckan. Polisen misstänker i nuläget inget brott.

Föraren chockad

E4 spärrades först av men vid 01-tiden kunde trafiken börja släppas fram växelvis.

Föraren av lastbilen chockades svårt och fick föras till sjukhus efter olyckan.

Mannen och kvinnans anhöriga är underrättade.

Olycksdrabbad väg

Den aktuella trafiksträckan är svårt olycksdrabbad, enligt allehanda.se. Flera olyckor har inträffat på sträckan under kort tid. I februari hamnade en buss med 20-30 passagerare i diket på E4 vid Älandsbro. Ingen skadades men bussen blev lutande mot en snövall, dörrarna kunde inte öppnas och passagerarna blev fast i bussen. Enligt räddningstjänsten finns det inget vajerräcke vid den aktuella sträckan.

Trafikverket kommer nu att genomföra en utredning för att se om vägen kan förbättras.

– Vi utreder alla dödsolyckor. Det påbörjas så snart som möjligt. Det kan till exempel leda till att hastigheten sänks, säger Benny Josefsson, vid Trafikverkets pressjour.