Kustbevakningen: Färre störande vattenskotrar

TT

Uppdaterad 2022-07-28 | Publicerad 2022-07-21

Kustbevakning och polis utför rutinkontroller till sjöss för att se om vattenskoterföraren har förarbevis. Arkivbild.

Relativt få personer utan förarbevis för vattenskoter fastnar i Kustbevakningens kontroller. Den störande körningen har minskat, konstaterar myndigheten.

Under vecka 26 riktade Kustbevakningen kontroller mot vattenskotertrafiken. Totalt kontrollerades 120 förare i 66 kontroller. 14 förare bröt mot gällande regler.

Under veckan med riktade kontroller påträffades fem förare utan förarbevis, vilket krävs för att få köra vattenskoter sedan den 1 maj i år.

”Med tanke på att det endast är ett fåtal som hittills i sommar inte har haft förarbevis, kan vi preliminärt dra slutsatsen att den ökade regleringen som det nu, ser ut att ha haft den effekt som lagstiftaren avsett”, säger Pär-Åke Eriksson, biträdande operativ chef på Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.

Resultatet för kontrollveckan stämmer överens med övriga veckor hittills i sommar, det vill säga att brister har upptäckts i cirka 12 procent av fallen. Vanligaste bristen, som rapporterades i tio fall, bestod i att föraren inte kunnat uppvisa en id-handling.

Bara en av de kontrollerade saknade både förarbevis och id-handling.

”Den störande körningen har minskat, regelefterlevnaden har ökat och därmed har vi fått en säkrare sjötrafik”, säger Pär-Åke Eriksson.

Följ ämnen i artikeln