Spänningarna stiger i Sudan – vägar blockeras

TT-AP

Publicerad 2021-10-24

Den senaste tiden har det pågått demonstrationer både för och emot militärt styre i Sudan. Bilden är från Khartum i torsdags – då människor gick ut på gatorna för att kräva en övergång till ett civilt styre i landet.

Vägar och broar blockerades av pro-militära demonstranter i Sudans huvudstad Khartum på söndagen – tills det att säkerhetsstyrkor grep in med tårgas.

Den senaste tiden har flera protester skakat landet. Regeringsmotståndare vill att militären tar full kontroll över styret medan regeringsanhängare vill se en fortsatt utveckling mot demokrati och en fullt civil regering.

Sudan styrs sedan 2019 – då den hårdföre Omar al-Bashir avsattes – av ett civil-militärt råd och en civil regering. Spänningarna i övergångsstyret har ökat sedan myndigheter sade sig ha stoppat ett kuppförsök i september. Enligt regeringsrepresentanter var det anhängare till al-Bashir som låg bakom angreppet.

Tidigare i veckan deltog hundratusentals personer i prodemokratiska protester sedan en general sagt att en lösning på krisen skulle vara att upplösa premiärminister Abdullah Hamdoks regering.