Kökaos på Landvetter – Sanna missade sitt flyg

Publicerad 2021-12-27

Hundratals mellandagsresenärer har fastnat i köer på Landvetters flygplats under morgonen.

Sanna Sehrman och hennes sambo missade flyget hem efter över en timmes köande till säkerhetskontrollen.

– Hela terminalen är bara en enda lång kö, säger hon till Aftonbladet.

Sanna Sehrman beskriver situationen på Landvetter under måndagsmorgonen som ett kaos. När hon och sambon kom till terminalen i morse möttes de av köer redan vid entrén.

– Det är en kö till säkerhetskontrollen som slingrar sig runt hela terminalen. När vi köade hade de bara en kontroll öppen, berättar Sanna.

Hon och sambon skulle resa hem till Stockholm från julfirandet i Göteborg, checkade in online utan bagage och var på plats en timme och 20 minuter innan avgången. Men efter över en timme i kö till säkerhetskontrollen missade de sitt flyg.

– Vi sprang till gaten med en kvart kvar till avgången men då hade de redan stängt den, säger hennes sambo.

Kaostisk på Landvetters flygplats

”Panikhoppade”

De uppskattar att minst 200 resenärer köade till säkerhetskontrollen och beskriver stämningen i kön som allt mer frustrerad allt eftersom tiden gick och folk insåg att de skulle missa sina flyg.

– Folk som har bokat långresor till Thailand få panik när man inser att man håller på att missa planet. Många har panikhoppat över band och börjat tränga i sig, säger sambon som säger att han aldrig varit med om något liknande på Landvetter.

De är kritiska till bristen på information och att de inte fått någon uppmaning om att komma extra tidigt till flygplatsen som inrikesresenärer utan coronadokument att visa upp och väskor att checka in.

Långa köer på Landvetter.

Stor resdag

Robert Pletzin, presschef på Swedavia, bekräftar att trycket är högt på Landvetter under morgonen. Det beror enligt honom på att många reser i dag, inte främst till följd av sjukdom och karantän som många flygbolag drabbats av under julhelgen.

– Det är en stor resdag och man ska vara beredd på det om man reser i dag.

Men om ni vet att det är en stor resdag, ska inte ni vara beredda på det också?

– Jo och vi har öppnat upp fler flöden under morgonen.

Han beklagar att en del resenärer missat sina flyg.

– Det är såklart tråkigt och beklagligt.

Pandemieffekt på köerna

Enligt Pletzin har läget förbättrats senare under morgonen och säger att man vid 9.30-tiden har cirka 13 minuters väntetid i säkerhetskontrollen.

Han ber alla flygresenärer att infinna sig på flygplatsen i god tid. Enligt honom kan tre timmar vara en bra tid för utrikesresor och omkring två timmar för inrikes.

De extremt långa köerna på flygplatserna är ovanliga enligt Pletzin, men risken att fastna i dem är störst under morgon och eftermiddag, de tider då många vill resa. Och risken har ökat under pandemin på grund av ökad manuell incheckning, enligt Robert Pletzin.

– Vi ber alla att komma i god tid, även de som har inrikesresor eftersom man ofta går igenom samma process med incheckning och säkerhetskontroll säger han.

Följ ämnen i artikeln