ECDC rekommenderar andra boosterdos för alla över 60

Publicerad 2022-07-11

Covid-19 har börjat sprida sig på flera håll i Europa igen.

Nu införs rekommendationer om en andra boosterdos för alla över 60 år, meddelar de europeiska hälsomyndigheterna ECDC och EMA.

– Ingen tid att förlora, säger hälsokommissionären Stella Kyriakides.

Trots sommarsäsongen har covid-19 tagit ny fart på flera håll i Europa.

Nu går de europeiska hälsomyndigheterna ECDC och EMA ut med en rekommendation om en andra påfyllnadsdos, alltså en fjärde spruta, för alla medborgare äldre än 60 år, skriver Omni.

– Vi har ingen tid att förlora, sa hälsokommissionären Stella Kyriakides till Politico inför beskedet som offentliggörs under måndagen.

Det är ytterst viktigt att öka skyddet bland alla invånare inför hösten och vintern, tillägger hon.

Tidigare har rekommendationerna varit att alla över 80 år och riskgrupper ska ta en andra påfyllnadsdos. Med de nya rekommendationerna hoppas man nu att vaccinationskampanjerna ska ta fart på nationell nivå igen, efter att de i stort sätt har stannat av helt de senaste månaderna.

Sverige följder däremot redan den nya EU-linjen till viss del, då alla över 65 år och de i riskgrupp erbjuds en andra påfyllnadsdos sedan en tid tillbaka.

Vissa får även en extrados i samband med primärvaccinationen, som då blir dos fem. Detta gäller patientgrupper med måttlig eller allvarlig immunbrist, skriver Folkhälsomyndigheten.

Nu rekommenderar ECDC personer över 60 att ta en andra boosterdos vaccin.

Följ ämnen i artikeln