Svensk tortyrmördades i Spanien – fyra döms för inblandning

Publicerad 2022-06-20

Två svenska män tillfångatogs och torterades på spanska solkusten.

En av dem dog medan den andra lyckades fly och slå larm hos en granne, skriver Diario Sur.

Nu döms fyra män för inblandning i mordet.

Rättegången kring tortyrmordet på spanska solkusten är klar.

Fyra män döms för inblandning i mordet på en svensk man 2018. En av dem döms för mord medan de andra tre döms för medhjälp då de försökte hjälpa mördaren att fly efter dådet, rapporterar Diario Sur.

I augusti 2018 larmades polisen till en bostad mellan Malaga och Marbella. En skadad man hade lyckats fly till en granne och slagit larm.

Mordet ska ha inträffat i staden Mijas.

Blev bakbundna och slagna

Det visade sig att två svenska män i 30-årsåldern hade lurats till bostaden och sedan blivit tillfångatagna. Där utsattes de för tortyrliknande våld, enligt domen. Männen blev slagna och bakbundna. En av dem fördes till ett badrum där han blev slagen och utsatt för struptag. Han sköts till döds med sju skott, enligt åklagarens beskrivning.

Bild från polisens brottsplatsundersökning

Den andra mannen, som vittnat under skydd, fördes till ett annat rum och misshandlades grovt. Han gjorde ett flyktförsök, men upptäcktes och tillfångatogs igen och släpades tillbaka till huset. Då blev knivhuggen i flera minuter. Han lyckades vid ett senare tillfälle få av sig banden, fly till grannhuset och där få hjälp med att slå larm till polisen.

Kopplas till narkotikahandel

Tre andra män döms för att ha hjälpt mördaren att försöka fly. De stoppades och greps i en bil på motorvägen. Enligt åklagarens misstanke ska männen ha försökt ta sig till en färja som skulle avgå mot Marocko.

Mördaren har erkänt att han dödat den svenske mannen och uppgett att han utfört tortyren med hjälp av en grupp andra män som inte namngivits, skriver Diario Sur.

Totalt har åtta personer gripits i samband med utredningen, varav två av dem i Sverige. Fallet misstänks ha koppling till narkotikahandel och penningtvätt.

Domstolen har ännu inte presenterat vilka straff männen ska dömas till.

Följ ämnen i artikeln