Svenska Ellen i Texas: ”Som att gå tillbaka till 20-talet”

Kvinnor flyr delstaten efter nya lagarna: Strängaste abortförbudet i USA på nära 50 år

Uppdaterad 2021-10-05 | Publicerad 2021-10-02

AUSTIN, TEXAS. Svenska Ellen Rivas, 37, har bott i Texas i sju år.

Nu funderar hon på att ta hela familjen och flytta – på grund av delstatens nya abortlag.

– Jag vill inte att min dotter ska växa upp här, säger hon.

Mitt i folksamlingen framför Texas statshus i centrala Austin står Ellen Rivas från Örebro, med blicken mot scenen.

”Rösta ut honom!”, skanderar folkhavet.

De syftar på Greg Abbott, guvernören som skrivit under delstatens nya kontroversiella abortlag.

– Först tänkte jag det kan inte vara sant – den kan inte gå igenom. Det vore som att gå tillbaka till 20-talet, säger Ellen Rivas.

– Jag blev extremt upprörd och känslosam när jag hörde om lagen, och kände att jag ville engagera mig.

Texas guvernör Greg Abbott (till höger) signerade den nya lagen ”Bill 1” den 7 september.

Stora protester

Det har gått en månad sedan Texas-lagen trädde i kraft – det strängaste abortförbudet i USA på nära 50 år.

Abortförespråkare började genast att organisera sig, och ringade in 2 oktober för att ordna en nationell kvinnomarsch, som protest mot den nya abortlagen och för att stötta kvinnors rättigheter.

”Vi ser nu det största hotet mot aborter i vår livstid”, konstaterade organisatörerna Womens March.

Lagen innebär nästan ett totalförbud, eftersom inga aborter får utföras i Texas efter gravidvecka sex – det vill säga innan de flesta kvinnor ens vet att de är gravida. Man räknar med att 85 procent av alla aborter görs senare.

Protester i Austin mot de nya hårda lagarna.

Inga undantag görs vid våldtäkt eller incest i Texas, enligt nya lagen.

– Det känns konstigt. Som svensk tar man de rättigheterna för givet. Så jag kände ’wow’ – man vet knappt vad man ska tänka och tycka, säger Ellen Rivas.

”Allt för att försvåra”

Ellen Rivas tycker att det talas för lite om att den egentliga gränsen inte går vid sex veckors graviditet. Tiden börjar räknas från senaste mensens första dag – det kan alltså handla om att man varit gravid i endast två veckor.

– Sen ska man hinna upptäcka att man blivit gravid, och dessutom är det svårt att få en tid på en klinik. Texas har även en lag som handlar om att det måste gå 24 timmar efter man har varit på en första konsultation. De gör allt för att försvåra aborter.

Tvåbarnsmamman Ellen Rivas från Sverige har reagerat starkt mot de nyalagarna. Hon bor sedan flera år i Austin, Texas, och trivs bra – men nu överväger hon att flytta. Inte minst för sin lilla dotters skull.

Under lördagen protesterar man inte bara i Austin, Texas liberala storstad, utan på nära 600 platser över hela USA – i alla 50 delstater. Arrangörerna räknar med att hundratusentals kommer att delta i demonstrationerna.

Den största samlingen väntas i huvudstaden Washington DC.

Starka känslor och ”pussy hats”

Framför delstatsbyggnaden i Austin bär folksamlingen, bestående av främst kvinnor men också en del män, skyltar med budskap som ”Bråka inte med Texas-kvinnor” och ”Har du ingen livmoder har du inget att säga till om”.
En del bär ”pussy hats”, rosa mössor med kattöron. Hattarna användes även under den historiskt stora kvinnomarschen i januari 2017, då fler än en miljon amerikaner demonstrerade mot president Donald Trump efter hans nedvärderande uttalanden om kvinnor. Ett av exemplen var ett videoklipp som publicerades, där presidenten erkände att han brukade ta kvinnor i underlivet, ”grab em’ by the pussy”.

Abortfrågan väcker starka känslor i USA. Bilden är tagen vid en demonstration för rätten till abort i huvudstaden Washington DC i fjol.

Hoppas lagen stoppas

Ellen Rivas som har en son och en dotter, åtta respektive fem år gamla, säger att hon inser att hon bor i en slags åsiktsbubbla, där många i hennes umgängeskrets håller med om att kvinnor har rätt till abort.

Samtidigt har hon insett, under de sju åren som hon bott här, att Texas är en djupt konservativ stat.

– Vi älskar Austin. Det bor fantastiska människor här. Men när mentaliteten är sådan här, och det finns de som är emot kvinnors rättigheter – då vet jag inte om jag vill att min dotter ska växa upp här.

– Jag funderar på allvar på att flytta här ifrån, faktiskt. Samtidigt hoppas jag att lagen kommer stoppas – för alla Texas-bors skull.