Einárs fans om sorgen en vecka efter mordet: ”Tufft att vara här”

Publicerad 2021-10-28

För en vecka sedan sköts rapparen Nils ”Einár” Grönlund ihjäl i Hammarby sjöstad.

Till minnesplatsen i området kommer människor i alla åldrar för att sörja honom.

– Vi är här för att hedra honom och minnas honom, säger Milou, 14.

Utanför Svenska Kyrkans kapell i Hammarby sjöstad flämtar gravljusens lågor i duggregnet. På marken ligger röda, rosa, vita och gula rosor, nallar, fotografier, godispåsar och brev. En Guccikeps har lämnats bland blommorna, bredvid en sten med texten ”jag saknar dig”.

En vecka har gått sedan rapparen Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl på öppen gata, endast 19 år gammal.

Till minnesplatsen vid kapellet, ett stenkast från platsen där Einár dog, kommer sörjande för att tända ljus och lämna presenter.

Efter sig har han lämnat familj, vänner, kollegor, och väldigt många unga, sörjande fans.

– Jag är här i dag för Einár var en förebild. Han hade släppt många bra låtar som jag lyssnar på. Han var väldigt inspirerande, säger 17-åriga Gregor. I dag har han åkt till minnesplatsen tillsammans med en kompis.

Gregor har kommit till platsen för att hedra Einár.

– Det är tufft att vara här. När jag fick veta att han gått bort blev jag jättechockad, och jag är fortfarande i chock. Det är synd att han gick bort så ung, bara 19 år, fortsätter Gregor.

Många besöker minnesplatsen

Människor, gamla, unga, barnfamiljer och barn som passerar platsen, stannar till. En del tar bilder, andra lämnar en present. ”Vila i frid Nisse”, står det i stora versaler på en upphängd, vit banderoll.

Felicia, 14, Emili, 13, och Milou, 14, besöker minnesplatsen under sin skolrast.

– Vi är här för att hedra honom, komma ihåg och minnas honom. Det är så klart jättejobbigt och det blir en tung känsla över hela stunden, men det är också fint att se att så många människor kommer hit och bryr sig, säger Milou.

Felicia, Emili och Milou har många fina minnen till Einárs musik.

Det känns sorgligt när man lyssnar på hans musiktexter känns de djupare, säger Milou.

– Hans musik var jättebra, jag lyssnar på den varje dag nu. Det är bara hemskt att han inte finns längre, säger Emili.

– Man har många roliga minnen till låtarna, men allting blir sorgligt nu. Man kan inte låta bli att tänka på alla i hans närhet, och att han inte finns mer, säger Felicia.

Besökare: Det dödliga våldet bör uppmärksammas mer

Bara i år har 21 personer fallit offer för det dödliga vapenvåldet i Stockholm. Milou säger att hon även tänker på alla andra som mist sina liv i skjutningar.

– Jag tycker att det är tragiskt att det ska krävas att en känd person ska dö för att det ska uppmärksammas på det här sättet. Det är så många i förorterna som dött.

– Jag håller med Milou. Det är folk som skjuts nästan varje dag, av samma anledningar. Det är synd att det inte uppmärksammas mer.

Många fans har tänt ljus vid minnesplatsen.