Mördarna på rymmen och två till häktas för väpnade butiksrån

Uppdaterad 2021-11-14 | Publicerad 2021-11-13

Mördarna Jussi Laamanen och Roman Rasouli var beväpnade när de greps – efter elva månader på rymmen.

Nu har de häktats misstänkta för att ha rånat Ica-butiker tillsammans med en man och en kvinna som hjälpt dem.

– Polisen har bedrivit ett väldigt intensivt spaningsarbete. De har gjort ett väldigt bra jobb som jag är imponerad över, säger åklagaren Mathias Johansson.

De två mördarna hade hyrt en stuga ute i Glaskogen i Värmland. En kvinna ska ha bokat stugan, skriver NWT.

Enligt tidningens uppgifter ska de ha varit på väg mot en stugidyll i naturreservatet – men polisens insatsstyrka låg i bakhåll och slog till. Bland annat hittades vapen.

Gripandet ska ha gått lugnt till, enligt polisen.

På lördagen häktades fyra personer misstänkta för att ha rånat Ica-butiker i Västsverige.

– Samtliga är misstänkta för två fall av grovt rån i Alingsås och Flodby. Kvinnan är misstänkt för medhjälp, säger åklagare Mathias Johansson.

Polisen: Största riskerna vi har

Mördarna Jussi Laamanen och Roman Rasouli har varit internationellt efterlysta sedan 2019 för ett mord i Sundsvall. Männen friades i tingsrätten men dömdes i hovrätten. De häktades inte däremellan och rymde.

Men efter rånet i Alingsås för en vecka sedan fick polisen upp ögonen för dem. De ska bland annat ha hotat personal med vapen, bundit dem och tagit kontanter.

– Man får ändå ge dem att de varit duktiga på att hålla sig gömda under lång tid, säger Peter Sundblad, spaningsledare på polisen i region Väst.

– Vi har haft en tydlig inriktning i spaningen. Om de dyker upp ska de gripas omedelbart. Personer som mördat och som vi misstänker begår grova rån med vapen bedömer vi som en av de största riskerna vi har.

”Det är jättesynd”

Inför rättegången sitter Laamanen och Resouli häktade med restriktioner. När rättegången om de grova rånen och vapenbrotten är över väntar fängelse i 18 år.

– De har varit borta så länge så det är en stor lättnad och en otrolig stolthet för den tid och engagemang som lagts ner i det här sökandet, säger Josefine Perming Tengqvist, tf chef vid utredningssektionen i Västernorrland till Sundsvalls tidning.

I elva månader har mördarna varit på rymmen. De sattes upp på Europols lista över ”most wanted”.

– Med facit i hand tycker jag att det är beklagligt. Det som är oerhört synd är att de är misstänkta för att ha begått grova brott mot personer under sin tid på rymmen. Vi har målsägande som mår otroligt illa i det här. Det är jättesynd. Men det är också systemet vi har och det får vi rätta oss efter, säger Peter Sundblad.

Han menar att gripandet byggt på ett samarbete mellan polisen i region nord, öst och väst.

– Jag tycker så klart att det känns bra att de är fast. Otroligt bra. För mig är det en kvittens på att polissverige fungerar bra. Det är jäkligt många inblandade som jobbat sida vid sida mot samma mål, och då blir vi starka, säger han.

Följ ämnen i artikeln