Polisens varning: Människohandeln kan öka inom lantbruket

Publicerad 2020-06-30

Polisen befarar en ökning av människohandel för tvångsarbete inom lantbrukssektorn i södra Sverige, däribland Skåne.

Färre säsongsarbetare kommer till Sverige för att arbeta inom lantbrukssektorn.

Polisen i Region Syd fruktar nu att människohandeln ska öka.

– Vi såg en visst vinst med att varna för det här i spåren av corona, säger Patrik Andersson, vid polisen.

Polisen i Region Syd menar att en potentiell coronaeffekt är att människohandeln ökar i sommar.

Då pandemin stoppar många säsongsarbetare inom till exempelvis grönsaksodling, bärplockning och skogsplantering från att ta sig till Sverige för sommarens arbete menar polisen att det kan leda till fler ärenden av människohandel för tvångsarbete och människoexploatering.

Genom att belysa problemet hoppas polisen på att personer som anställer arbetskraft ska vara ännu mer uppmärksam - för att säkerställa att det rör sig om seriösa företag.

Görs i förebyggande syfte

– Vi vet att framförallt oseriösa rekryteringsbolag kan tillhandahålla arbetskraft. Så vi vill egentligen väcka den tanken och uppmärksamma dem som anställer bärplockare, eller jordbruksfolk överhuvudtaget, i de här tiderna, säger Patrik Andersson, vid polisen i Region Syd.

Han menar att ett utrymme för oseriösa arbetsgivare uppstår när länder avråder sina medborgare från att åka och arbeta i Sverige.

– Vi gör det här i förebyggande syfte, för att vara lite i framkant. Många gånger uppmärksammas inte ett problem förrän det är för sent, säger Patrik Andersson.

I fjol utfärdade polisen en liknande varning.

Patrik Andersson menar att varningen görs i förebyggande syfte.

Fler arbetskontroller att vänta

Enligt Patrik Andersson hade Region Syd då ett antal misstänkta fall av människohandel för tvångsarbete. Att klara upp brotten är dock svårt, då konkreta bevis kan vara tufft att få fram samtidigt som de utsatta många gånger inte vill medverka, av rädsla att förlora de pengar de faktiskt tjänat.

Istället siktar polisen på att göra ett större antal arbetskontroller än normalt. Resurser som normalt sett behövs på evenemang eller allmänna tillställningar kan nu användas.

– I år blir det förhoppningsvis betydligt fler av den här typen av arbetskontroller. Men vi behöver fortfarande allmänhetens hjälp och att skogsägare och lantbrukare som anställer är uppmärksamma.

Kristianstadsbladet har varit i kontakt med Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) som inte hört talas om någon människohandel inom jordbruket.

Ansvar läggs på lantbruket

Trots det uppmanar polisen nu lantbrukssektorn att vara extra försiktig. Ett stort ansvar läggs på den som anställer. Bland annat genom att ta referenser, ha en kommunikation med de anställda och se till att de anställda har rättvisa villkor.

– Alla har kanske inte riktigt förstått att de inte får alla pengarna de är berättigade till, eller är rädda att inte få några pengar alls, vilket gör det svårare att bevisa. Därför lägger vi ett ganska stor ansvar på de som anställer och allmänheten i stort.

Människohandeln innebär ofta att den anställda fråntas sina id-handlingar av rekryteringsföretagen men även att de får sämre villkor med exempelvis låga löner och undermåliga boenden.