Högt uppsatta iranier döda av smittan

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Iran har drabbats hårt av coronavirusets spridning. Bild från ett sjukhus i huvudstaden Teheran tidigare i mars.
Foto: Mohammad Ghadamali/AP/TT
Iran har drabbats hårt av coronavirusets spridning. Bild från ett sjukhus i huvudstaden Teheran tidigare i mars.

En medlem i den mäktiga iranska expertförsamlingen, som bland annat utser Irans högste ledare, har avlidit i sviterna av coronaviruset, rapporterar statliga medier.

78-årige ayatolla Hashem Bathayi Golpayegani avled två dagar efter att han testats positivt för viruset och lagts in på sjukhus, enligt den statliga nyhetsbyrån Irna. Han representerade huvudstaden Teheran i expertförsamlingen.

Även en framstående ekonom och politisk aktivist, 71-årige Fariborz Rais-Dana, har avlidit efter sex dygn på sjukhus, rapporterar den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Isna.

Minst tolv iranska politiker och andra högt uppsatta personer har avlidit av sjukdomen. Ytterligare 13 har smittats och är satta i karantän eller får behandling.

Coronaviruset har spridits snabbt i Iran. Under måndagen steg antalet smittade med ytterligare drygt 1 000 personer och antalet dödsfall med 129. Det innebär att nästan 15 000 personer har konstaterats smittade och minst 853 har avlidit, enligt officiell statistik. Det finns också andra, obekräftade uppgifter om att siffrorna är mycket högre.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE