Joe Biden har kopplat grepp om Donald Trump

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: TT
Opinionsläget i USA.

Coronapandemin, den vacklande ekonomin och Vita husets kritiserade hantering av protesterna mot rasism. De senaste månadernas turbulens ger demokraten Joe Biden en fördel gentemot president Donald Trump inför höstens presidentval i USA.

Den tidigare vicepresidenten Biden har ett rejält övertag över Trump i flera aktuella opinionsmätningar. Enligt den sammanställning som oberoende Real Clear Politics gör har Biden ett stöd på 49,6 procent mot 41,6 procent för Trump, och leder således med åtta procentenheter.

Biden är i "den starkaste positionen att besegra en sittande president sedan Bill Clinton 1992", skriver tidningen The New York Times kommentator Nate Cohn.

Avgörs i få delstater

USA:s komplicerade valsystem, där väljare röstar på elektorer som i sin tur utser presidenten, gör dock att valet i själva verket avgörs i några få så kallade vågmästardelstater – där det står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet. Men även i dessa ser det ljust ut för Biden. Han leder med tre procentenheter eller mer över Trump i viktiga Florida, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan och Arizona. Den enda vågmästardelstat där Trump har ett litet övertag, 0,3 procentenheter, är North Carolina.

Republikanske Trump har fått utstå stark kritik för sin hantering av såväl coronapandemin som de pågående protesterna mot ordningsmaktens övervåld mot svarta – där han bland annat hotat med att sätta in militären mot demonstranter. Och det som tidigare var hans främsta argument för att bli omvald, USA:s starka ekonomi, har omkullkastats på grund av de nedstängningar som USA har tvingats göra för att minska spridningen av viruset.

Kan entusiasmera?

Joe Biden har utnyttjat detta och klandrat Trumps agerande upprepade gånger. Men samtidigt tampas han med egna problem.

Biden har anklagats för sexuella trakasserier, uttryckt sig tveksamt i intervjuer och klarat övergången till digitalt kampanjande dålig. Hans starka opinionssiffror har sannolikt koppling till Trumps motgångar och i höst måste han visa att han klarar att entusiasmera väljare och få dem att verkligen gå och rösta.

Publicerad:

LÄS VIDARE