Färre brott i pandemitider

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Bostadsinbrotten har minskat de senaste veckorna. Arkivbild.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bostadsinbrotten har minskat de senaste veckorna. Arkivbild.

Coronapandemin ser ut att ha en dämpande effekt på brottsligheten. Anmälningar om bostadsinbrott har minskat och polisen får färre larm om brott i exempelvis krogmiljö.

Anmälningarna om inbrott har minskat sedan coronapandemin drabbade Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Förra veckan anmäldes 68 bostadsinbrott i Storstockholm, mot de 150 som har anmälts i genomsnitt sedan årsskiftet. På riksnivå var siffrorna 254 mot genomsnittliga 370 per vecka.

Anledningen antas vara att folk är hemma mer och att det då blir svårare att genomföra bostadsinbrott, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i Stockholm, till radion.

– Det kan också vara så att internationella ligor, som står för en hel del av de här brotten, nu har svårare att röra sig mellan europeiska länder. Och det påverkar statistiken, säger han.

Även brott som sker på allmänna platser i samhället har minskat, enligt Per Engström som är polisens nationella kommenderingschef.

– Det har blivit lugnare på stan så sammantaget har brotten som inträffar när mer folk rör på sig vid olika tidpunkter helt klart gått ner, säger Per Engström till TT.

Polisen kan se det minskade antalet brott i de händelserapporter som upprättas i patrullverksamheten.

– Det har gått ned med ungefär tio procent i nuläget, så det har blivit lugnare för de patruller som vi har direkt ute.

Enligt Per Engström är det dock för tidigt att säga att tecknen på minskad brottslighet är en trend som kommer att hålla i sig så länge pandemin pågår.

– Brottsligheten kommer att anpassa sig på något sätt och ta nya vägar. Vi får se var den dyker upp.

Publicerad:

LÄS VIDARE