Större fokus på integration väntas i Danmark

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2019-06-26

Pia Olsen Dyhr, Socialistisk Folkeparti, Pernille Skipper, Enhedslisten, Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, och Morten Østergaard, Radikale Venstre, möter pressen efter att partierna kommit överens i regeringsförhandlingarna. Arkivbild.

Väntas en mjukare invandringspolitik i Danmark?

Frågan står i centrum efter att Socialdemokratiet nu kan bilda regering.

– Man säger nu att man ska främja integration, säger statsvetarprofessorn Kasper Møller Hansen.

Tjugo dagar av regeringsförhandlingar är över och Danmarks stränga regler kring invandringspolitiken kvartstår. Det framhåller landets blivande statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, efter att en överenskommelse gjorts med stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten.

– Det är inget tvivel om att Mette Frederiksen inte har gett sig när det gäller det hon kallar för den breda invandringspolitiken. Asylpolitiken och gränskontrollerna ligger kvar, men det verkar bli mer fokus på integration. Det går emot det som vi i januari såg som ett paradigmskifte, säger Kasper Møller Hansen, statsvetarprofessor vid Köpenhamns universitet.

Billiga eftergifter

S får även kritik från Dansk Folkeparti (DF) för att ha brutit sina vallöften om att behålla den åtstramade flyktingpolitiken. I januaribudgeten slog den avgående regeringen med Venstre, Det Konservative Folkeparti och Liberal Alliance – med stöd från DF och S – fast att Danmark inte ska satsa på att integrera flyktingar utan att fokus skulle vara på att de skulle återvända till sina hemländer.

– Men i dokumentet som socialdemokraterna och de tre stödpartierna nu har lagt fram står det att man ska främja integration i Danmark. Flyktingar som kommer i arbete ska få stanna, säger Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Ålborgs universitet.

Att exempelvis skrota planerna på att placera kriminella personer – som inte kan utvisas – på ön Lindholm och återigen börja ta emot kvotflyktingar ser Stubager som billiga eftergifter för socialdemokraterna för att nå regeringsmakten i minoritet.

– Att ta emot kvotflyktingar igen är ju något som även Lars Løkke Rasmussen (avgående statsminister) har öppnat upp för i framtiden, säger Rune Stubager.

Ingen finansieringsplan

De fyra förhandlingspartierna har fått kritik för att det saknas en plan för finansieringen av deras ambitiösa satsningar på exempelvis klimat och miljö, utbildning och barnomsorg.

– Överenskommelsen är inte direkt konkret, men nu väntar en helt normal process att dra in andra partier i samarbeten. Konservative Folkeparti, Alternativet och Venstre kommer säkert också vara med när detta ska gå från förslag till konkreta lagar och reformer, säger Kasper Møller Hansen.

Han tror att alla fyra partier har kunnat lämna förhandlingsbordet nöjda.

– Samlat är nog alla partierna tillfreds och kan nu gå ut och säga: "det här har vi säkrat för Danmark". Och det är viktigt att de kan säga det till sina väljare, säger Møller Hansen.