22 forskare om flockimmunitet: Är en orealistisk strategi

Publicerad 2020-05-14

Flockimmunitet är en farlig och orealistisk coronastrategi.

Det skriver 22 forskare på DN Debatt.

”I stället för att låta människor dö bör vi hålla människor vid liv tills fungerande behandlingar och vaccin kan börja användas”, menar de.

De 22 forskarna, varav merparten medverkade i den tidigare mycket uppmärksammade debattartikeln om Folkhälsomyndighetens coronastrategi, kritiserar nu idén om att uppnå flockimmunitet på Dagens Nyheters debattsida.

Flockimmunitet uppstår när minst 50 till 70 procent av befolkningen är immuna, antingen genom att ha haft sjukdomen, eller genom vaccination.

Forskarna menar att studier från andra länder ger en mörk bild av möjligheten att uppnå flockimmunitet, och att förlita sig på det är ”orealistiskt och farligt”.

”Vi bör, så långt det bara är möjligt, försöka hålla människor vid liv tills resultaten av de många medicinska prövningarna kunnat utvärderas, och kan börja tillämpas” skriver de 22 författarna.

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

”Deprimerande siffror”

Trots att Folkhälsomyndigheten vid upprepade tillfällen sagt att strategin inte är flockimmunitet, så menar forskarna att tonläget skiftat de senaste veckorna.

”Man tycks nu mena att flockimmunitet är det sätt på vilket epidemin kommer att bemästras i Sverige”.

Vidare menar forskarna att Sverige befinner sig långt ifrån en flockimmunitet, sett till de fåtal tester som gjorts, och ifrågasätter därmed hur pass sannolikt det är att vi och andra svårt drabbade länder ens är nära.

I sin kritik hänvisar forskarna bland annat till antikroppstester i hårt drabbade länder som Belgien och Nederländerna, där en relativt låg andel av befolkningen visat sig ha antikroppar mot det nya coronaviruset.

”Den 26 april hade Belgien haft 619 döda per miljon invånare – nästan dubbelt så många som Sverige har nu – och ändå hittade man bara sex procent som bar på antikroppar” konstaterar forskarna och fortsätter:

”Det är deprimerande siffror för den som hoppas på flockimmunitet”.

Måste besegras på annat sätt

Forskarna hänvisar även till epidemiologen Pierre van Damme, ansvarig för den belgiska studien, som menar att flockimmunitet inte kommer bli lösningen.

”I hela Europa vet man det. Epidemin måste besegras på ett annat sätt.

Den studie som forskarna menar visat på personer med högre andel antikroppar kommer från New York.

Där fann man antikroppar hos 21 procent av de testade. Men priset är högt menar forskarna, då 0,24 procent av stadens befolkning har dött i covid-19.

FHM: Inte vår strategi

På Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff under torsdagen uppger Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning, att den svenska strategin aldrig har varit att uppnå flockimmunitet utan att istället bromsa smittspridningen.

– Flockimmunitet är inget vi strävar efter, men det är ett faktum att ju fler som haft sjukdomen, desto färre kan sprida den.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen