WHO varnar: Covid kan vara här för gott

TT-AFP

Uppdaterad 2020-05-14 | Publicerad 2020-05-13

Det nya coronaviruset kommer kanske aldrig att försvinna – och det kan bli så att mänskligheten måste lära sig att leva med det, varnar Världshälsoorganisationen WHO.

Parallellt med att en rad länder lyfter sina virusrestriktioner varnar WHO:s krisberedskapschef Mike Ryan för en "lång, lång väg till normalitet".

– Ett nytt virus har trängt in i mänskligheten och därför är det mycket svårt att bedöma när vi kan få övertaget över det, säger han vid en virtuell pressträff.

Ryan, som nästan alltid sitter bredvid WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på presskonferenserna i Genève, jämför det nya coronaviruset med hiv.

– Hiv har inte försvunnit, men vi har lärt oss leva med detta virus, säger han.

– Coronaviruset kan bli ytterligare ett allmänt utbrett virus i våra samhällen, och detta virus kanske aldrig försvinner.

Ett vaccin vore förstås ett stort genombrott och framtagningen av detta beskriver Ryan som en "viktig möjlighet" för såväl världen som mänskligheten. Men utvecklingen lär ta tid, det finns risk för en andra coronavåg innan ett vaccin är färdigt – i synnerhet om länder lyfter sina virusrestriktioner för snabbt.

De första fallen av covid-19 upptäcktes i Wuhan i Kina vid årsskiftet. Sedan dess har 4 309 000 fall bekräftats i världen. 298 700 människor har avlidit, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s sammanställning.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen