Ex-pojkvännens hämnd: Sexfilm och nakenbilder

Av: Lilian Andersson

Publicerad:

35-åringen misstänks ha lagt ut en sexfilm med sin ex-flickvän på en porrsajt. Han ska också ha klistrat upp nakenbilder på henne i bostadsområdet – och vid dotterns förskola.

– Han har hotat med att förstöra mitt liv om jag gör slut, har kvinnan sagt.

Den drabbade kvinnan ska ha fått kännedom om sexfilmen på nätet via en kompis. Hennes tidigare pojkvän hade då hotat med att lägga ut en film med henne, med olika klipp i sexuella situationer, och nakenbilder på en porrsajt.

– Det är bara han som haft tillgång till bilderna och filmen, har kvinnan uppgett i sin anmälan.

Mannen ska ha limmat upp bilder i närområdet. Mannen misstänks också ha laddat upp en video på kvinnan på en porrsajt.
Foto: Anders Ahlgren/SvD
Mannen ska ha limmat upp bilder i närområdet. Mannen misstänks också ha laddat upp en video på kvinnan på en porrsajt.

Vid samma tidpunkt såg kvinnan tre nakenbilder på sig själv i en trapp i sitt bostadsområde, längs vägen hon går varje morgon med sin dotter till förskolan. På bilderna stod hennes namn och adress och att hon bjöd in till fest.

– Mina grannar går med sina barn till förskolan och många hade sett bilderna.

Hon såg ytterligare elva bilder fastlimmade och häftade på olika ställen i närområdet, bland annat vid en busshållplats och en parkering.

En dag senare fann hon ännu en nakenbild, upphängd på ett träd.

Ex-pojkvännen åtalas

Den 35-årige mannen, kvinnans tidigare pojkvän, har nu åtalats för två fall av grovt olaga integritetsintrång och två fall av grovt förtal.

Mannen ska i slutet av augusti förra året i Stockholmsområdet ha laddat upp sexfilmen, som visades 214 gånger under cirka ett dygn. Han misstänks också ha klistrat upp nakenbilderna på kvinnan i syfte att allvarlig skada henne då många förbipasserande har kunnat se dem.

35-åringen nekar i förhör till brott och har varit mycket fåordig.

– Jag väljer att inte yttra mig överhuvudtaget, har mannen sagt.

Inte heller hans försvarare, advokat David Hall, vill uttala sig:

– Vi har ingenting att säga.

Hotade att sprida bilderna

Av kvinnans anmälan framgår att mannen ska ha blivit arg då kvinnan gjort slut och att han tidigare hotat med att förstöra hennes liv om hon dumpade honom.

Kammaråklagare Kevin Öksuz vill inte uttala sig om mannens motiv varit hämnd, men säger:

– Mannen har gjort sökningar på nätet hur man ska hämnas.

Det visar polisens genomgång av internethistoriken i den dator och telefon som togs i beslag vid en husrannsakan hos mannen.

– I samband med det kunde brott styrkas, säger Kevin Öksuz. Den tekniska bevisningen är tillräcklig för att visa att han begått gärningarna, att han har laddat upp och haft videoklippet.

Riskerar fängelsestraff

Kvinnans biträde, advokat Leif Thunman, har avböjt kommentarer.

Påföljden för grovt olaga integritetsintrång är fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Brottet grovt olaga integritetsintrång infördes i januari 2018 för att stärka skyddet för den personliga integriteten. Det var tidigare svårt att fälla personer för det som brukar benämnas ”hämndporr”. 

Den nya lagen tar hänsyn till om känsliga uppgifter lagts ut för att medvetet göra en annan person illa, oavsett om den drabbade från början sagt ja till att vara med på bilden eller i filmen.

Publicerad:

LÄS VIDARE