Fyra av tio kan ha kroniska mag-tarmbesvär

Jens Bornemann/TT

Uppdaterad 2021-05-06 | Publicerad 2020-05-28

Fyra av tio vuxna i världen kan ha en så kallad funktionell mag-tarmsjukdom. Arkivbild.

Närmare varannan kvinna och mer än var tredje man kan ha en så kallad funktionell mag-tarmsjukdom, enligt en stor internationell studie.

– Det är väldigt olika svårighetsgrad, men vissa påverkas oerhört, säger Magnus Simrén, professor i Göteborg.

Forskare i bland annat Göteborg har samlat in enkät- och intervjusvar från drygt 73 000 personer i 33 länder.

Det visade sig att fyra av tio vuxna kan ha IBS, kronisk förstoppning eller någon av de andra sjukdomarna som ingår i samlingsbegreppet funktionell mag-tarmsjukdom.

– Vi visste att det är väldigt vanligt, men att det är så här vanligt kanske vi inte hade trott, säger Magnus Simrén, som är professor i medicinsk gastroenterologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

– Men det sträcker sig från ganska milda symptom till personer som behöver vård på grund av sina besvär. Som grupp betraktat konsumerar de här personerna väldigt mycket sjukvård, men det finns en stor spännvidd inom gruppen.

Fler kvinnor

Undersökningen genomfördes dels via en webbenkät, som bland annat omkring 2 000 personer i Sverige svarat på, dels via intervjuer.

Av personerna som svarat via en nätet uppfyllde 40,7 procent (49 procent av kvinnorna och 37 procent av männen), diagnoskriterierna för minst en funktionell mag-tarmsjukdom.

De länder som använde intervjuer för att samla in uppgifterna fick samtidigt en betydligt lägre andel (20,9 procent). Enligt Magnus Simrén är en av de tänkbara förklaringarna att det kan upplevas som pinsamt att berätta om sina mag- och tarmsymptom och att det därför underrapporteras jämfört med de anonyma webbsvaren.

"Alla världsdelar"

Bortsett från det är siffrorna i undersökningen påfallande lika, oavsett vilket land det handlar om, konstaterar han.

– Man har tänkt att det här kanske bara finns i västvärlden, men det vi ser är att det finns i samma utsträckning i länder i alla världsdelar.

– Det är nog så att många av faktorerna som vi tror kan påverka, som stress och hur vi äter, blir mer och mer lika över världen.

Studien har publicerats i tidskriften Gastroenterology.